Politika

Narod “na revers” i iluzije iz doba Saveza komunista

Da je kao posvećeni miloševićevac visoko podigao steg "antibirokratske revolucije" – najgore "obojene revolucije" koja je snašla Srbiju i koja i dalje traje, Vučić je potvrdio na Skupštini u Kragujevcu kad se ponovo obrušio na "ovdašnju takozvanu elitu" koja je "imala privilegije još iz komunističkog šinjela a potom se preobukla u žuto-plavo evropsko odelo"

Skup “Srbija nade”, Beograd 26. maj / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
jun 03 2023, 05:00

Podeli

Nakon uspešne Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine, najmoćniji čovek tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine Branko Mikulić želeo je da se po inerciji Olimpijade nadgradi pozitivni imidž Sarajeva i BiH. U tom kontekstu zakazan je koncert Eltona Džona u “Zetri” – savremenoj dvorani izgrađenoj specijalno za Olimpijadu za čije ime i danas mnogi misle da je skraćenica od (ZE)lena (TRA)nsverzala. Ali Sarajevo jednostavno nije bilo grad za koncert svetske zvezde kakav je Elton Džon. Karte su se očajno slabo prodavale, a Mikulića i komunističku vrhušku BiH uhvatila je panika da se olimpijski grad ne osramoti praznom “Zetrom”, pa su odlučili da dele besplatno karte – neko je dobijao i po deset po principu širi dalje. I neka se publika ipak nakupila. Dovoljno da ne pukne bruka. Među njima je bio i Haso sa Koševa. Od više ljudi koji su bili na tom koncertu čuo sam da je Elton Džon bio fantastičan i da Sarajevo do tada nije imalo tako dobar koncert.

Ali kad je nešto nerazumljivo i još besplatno, kod našeg čoveka rađa sumnju. Sumnja se pojavila i kod Hasa s Koševa koji je u jednom trenutku gledajući u binu prokomentarisao “E, moj Džonstone”. Po drugoj verziji rekao je “E, moj Džonatane”. Priča o Hasu i Eltonu Džonu postala je lokalna legenda, čuo sam je u više verzija, a Dr Nele Karajlić mi je potvrdio da je autentična i da su on kao i njegovo tadašnje društvo (raja) poznavali dobro Hasa, a svoju verziju priče stavio je u autobiografsku knjigu “Fajront u Sarajevu”.

I sumnjam da bih se po onoj kiši u prošli petak setio i Eltona Džona i Hasa da jedan od govornika na Vučićevom “mitingu nade” nije bio Milan Knežević, crnogorski političar iz prosrpskog bloka. Od najave da će povlačenje priznanja Kosova od strane Crne Gore biti njegova prva odluka ako postane premijer, ipak je bila zapaženija Kneževićeva bizarna poetska poruka: “Možda nekome niste fensi jer ne slušate tehno muziku ili Eltona Džona, ali vi čuvate dečanska zvona, i dok ona zvone, biće Kosovo srpsko.” Možda je hteo da ispadne simpatičan, ali Milan je na kraju ispao Haso, a to nije morao biti da je istražio malo i odnos Eltona Džona sa ovim prostorima. I da zna da je tehno bio popularniji nekad kad su čak i Miloševićevi socijalisti iz uprave Beograda pomogli da The Prodigy dođu u “Pionir”.

Kiša je samo ogolila estetiku socrealističkog recitala sa nakalemljenom nacionalnom i pravoslavnom ikonografijom, nalik Miloševićevim “mitinzima istine” iz vremena “antibirokratske revolucije” poznih osamdesetih

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price