U novoj epizodi podcast Paqitov put vodi nas u Zemun, u restoran
PAQITOV PUT Podcast

Koordinata: (Ne samo) fine dining na pijaci – Paqitov put

Pogledajte novu epizodu najboljeg srpskog gastronomskog podcasta

U novoj epizodi podcast Paqitov put vodi nas u Zemun, u restoran / Ilustracija VP
nov 25 2023, 12:32

Podeli

Zemunska pijaca je tamo gde su njeni ljudi. J…š kompas. Pre određenog vremena sa tradicionalne lokacije, gradski oci izmestili su je na Veliki trg – tačno između Zmaj Jovine i Gospodske – ali joj to nije moglo oduzeti dušu. Iako je oduzelo pokoju suzu onima koji nisu bili sigurni da preseljenje neće dovesti do totalne propasti mesta koje je deo svakodnevnih rituala i ljubavi prema kraju.

Osim zrelih trešanja koje tamo stižu pre drugih pijaca i cveća koje možete pronaći i kada sve ogoli i zima nam se uvuče u kosti, Zemunska je pijaca poznata i po hrani. I tu ne mislimo samo na namirnice koje subotom stavite u zembilj, pa kad završite s kupovinom produžite na kafu i gledate druge ljude koji džedže oko tezgi, biraju i žive. Zemunska pijaca ima svoje dve koordinatne tačke – he-he, kontate – kao glavna gastronomska arterija Zemuna.

O prvoj ste gledali i slušali u prethodnoj epizodi Paqitovog puta – kada je Pavle Branković, naš najpoznatiji food influenser, u produkciji Velikih priča do detalja razrađivao koncept „bred, švajn, šampajn“.

Druga koordinatna tačka je – „Koordinata“.

Stefan i Sara, kreatori i ljudi koji vode „Koordinatu“, dočekali su Paqita ispred svog lokala i od početka do kraja epizode mu iz stava u stav i iz jela u jelo dokazivali zašto je percepcija da su oni „fine dining na pijaci“ samo pojednostavljenje njihovog koncepta.

Prvobitna ideja kada je „Koordinata“ bila još samo u mislima, bila je da se otvori restoran na pijaci koji će četiri puta dnevno menjati jelovnik, u skladu sa tim koje su namirnice u sezoni. Čemu je vakat, tome je i vreme, rekli bi jugozapadno od Zemuna. Iako su Stefan i Sara „Koordinatu“ pokrenuli paralelno sa širenjem koronavirusa i proglašavanjem pandemije, osetili su da je to njihov trenutak. I sve što o „Koordinati“ saznate u ovoj epizodi, zasnivaće se na pravom osećaju, pravom trenutku i otvorenim čulima za spojeve koji se ne podrazumevaju. A valjaju.

Šta je na jelovniku ovih dana, neće vam otkriti unapred, kao svi drugi. Morate da rezervišete sto i prepustite se ambijentu. Šta je sve Paqito jeo i kako su ga gostili – e pa ni to vam nećemo otkriti unapred.

Gledajte novu epizodu Paqitovog puta na YouTube kanalu Velikih priča.

Prijatno.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price