Kultura

“Succession” i teorija tihog luksuza: Zašto ne prepoznajemo šta bogataši nose

Ne treba da vam oduzima pažnju razmišljanje o tome šta koji lik oblači – jer ko zna, zna. Vazda bilo

Scena iz serije / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
апр 03 2023, 07:00

Podeli

Četvrta i poslednja sezona opšte omiljene šekspirijanske sage o “moćnim i odurnim” počinje sa uljezom – ili da budem precizniji, pridošlicom sa Burberry tašnom. Reč je o devojci koju će rođak Greg povesti na Loganovu VIP rođendansku zabavu (ime joj je Bridget, ako je to tamo uopšte i bilo važno), odevenoj kao da je pošla na brunch negde u Bruklinu: na sebi ima haljinu sa volanima od tkanine krupnog cvetnog uzorka i kaubojske čizme čija peta odzvanja po otmenom podu, ali je sva pažnja porodice i gostiju usmerena na jedan detalj sa kariranim uzorkom koji bode oči. Tom će se posebno ostrviti na to: “Ponela je nenormalno veliku torbu. Šta je uopšte u njoj? Ravne cipele za podzemnu? Ručak?” retorički upita Grega i nastavlja: “Monstruozna je, nenormalno je velika. Možeš je nositi na kampovanje ili je zavitlati po podu posle pljačke banke.”

Nije važno što tašna koja je trigerovala Toma košta skoro tri hiljade dolara i ima unutrašnju etiketu istorijski važne modne kuće – manir u kome je Bridget nosi uskraćen je za utreniranu ceremonijalnost ležernog luksuza kakva se podrazumeva u ovom okrilju hiperburžuja. Taj lajfstajl hendikep čini je pogodnom metom – u krugu gde je imati SAMO jedan privatni avion sramota, ko bi želeo aksesoar sa pretenzijom funkcionalnosti, naročito ako se taj komad tegli unaokolo kao poštarska torba sa penzijama.

Ako pođemo od premise da niko od Royevih u životu nije sebi morao da otvori vrata kola niti protrese jastuk na kome spava, a kamoli da kupi hleb na putu sa posla, sama ideja da je bilo kome potrebna gargantuanska tašna uz koju su vam obe ruke slobodne da usput obavljate sitne obaveze i sa kojom je jedino moguće preživeti kao srednji sloj na Menhetnu njima se čita kao “greška u (klasnom) sistemu”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price