Kultura

Svi bi da izgledaju kao Bond (ali samo retkima uspeva)

On je nepodnošljiv narcis, pećinski čovek sa skupim satom, laskavac sa mizoginom agendom, sirovina u smokingu... I još uvek simbol i merna jedinica frajerizma

Možda je upravo Sean Connery taj na koga prvo pomislite kad neko pomene Bonda. Scena iz filma Dr. No / IFA Film / United Archives / Profimedia
мар 27 2023, 13:41

Podeli

Fraza “Što se stvari više menjaju, više ostaju iste” možda nije nastala povodom filmova o agentu 007 – ali bi po svemu najbolje odgovarala Bond ikonografiji. Kako drugačije opisati činjenicu da podjednako predvidljiv zaplet gledamo već decenijama – a svaki put smo na ivici bioskopske stolice od uzbuđenja?

Ovaj špijun starog kova – koji se kroz iglene uši misterije provlači pomoću instinkta, adrenalina i mućkanog, ne mešanog martinija – književni je lik Iana Fleminga, delimično inspirisan njegovim iskustvom u Britanskoj pomorskoj obaveštajnoj službi (provereno) a delimično poznanstvom sa Duškom Popovim, tajnim agentom srpskog porekla koga je sreo u Portugaliji (neprovereno).

Bond je nepodnošljiv narcis, pećinski čovek sa skupim satom, laskavac sa mizoginom agendom, sirovina u smokingu. On je takođe merna jedinica frajerizma, kanon muževnosti i jedan od retkih preostalih artefakata da kao današnje društvo imamo išta zajedničko sa vremenom kad su naši roditelji bili mladi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price