Kultura Psihologija

Najbolji “Star Wars” projekat: Šta nas “Mandalorian” uči o roditeljstvu?

Ko bi rekao da će najbolji roditelj na ekranima i bioskopskim platnima u poslednjih nekoliko godina postojati "nekada davno, u dalekoj galaksiji"?

/ Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia
mar 31 2023, 16:37

Podeli

U vreme kada postoji hiperzasićenje superherojskim filmovima i nebrojenim spin-off projektima koji se često smatraju jeftinim pokušajem da se zaradi na nostalgiji postojeće baze fanove, i koji se nekako normalno smatraju inferiornim, B projektom glavne franšize, serija “Mandalorian” je preko noći doživela planetarni uspeh i demantovala sva ova očekivanja postavši verovatno najvoljeniji “Star Wars” projekat u 21. veku. I ne, to nije samo zato što je mali Joda mnogo sladak, ali više o tome kasnije.

Kada bismo probali da razumemo uspeh ove serije, moramo početi od nekih stvari vezanih za filmsku industriju (koristim ovaj termin i za filmove i za serije). U vreme kada je izlazila, “Star Wars” franšiza se nije nalazila na najboljem mestu. Nova trilogija (epizode VII-IX, koje su izlazile od 2015. do 2019. godine) naišla je na vrlo loše reakcije i otuđila mnoge fanove koji su verovali da su najbolji dani ove priče davno ispričani.

O ovome bi se mogli pisati celi tekstovi, ali ako bismo probali da sažmemo, moglo bi se reći da je nakon što je Dizni kupio “Star Wars” franšizu opšti utisak bio da će koristiti taj brend kako bi kroz ubacivanje što više političke korektnosti i woke odluka skupili poene kod široke opšte populacije i obezbedili zaradu, ne obazirući se na duh, istoriju i značaj ovog serijala koji je milionima ljudi različitih generacija širom sveta bio jako važan. Jednom rečju, pretvorili su “Star Wars” u korporativnu mašinu za pravljenje para, koja je po svojoj definiciji – bezdušna.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price