Album Disintegration The Cure
Kultura

Očaj, beznađe i prokleto dobra muzika

35 godina kultnog albuma The Cure - “Disintegration”

Album Disintegration The Cure / Fotografija: Aleksandar S. Janković
maj 02 2024, 05:00

Podeli

Da li ste snobovski elitista ili elitistički snob? Ili ste u oba intelektualna serkla? Da li ste od onih koji su optuživali Right Said Fred da su se prodali kada su posle „I’m Too Sexy“ izdali „Don’t Talk Just Kiss“? Da li ste od onih koji neće ići na Kejva zato što su ga „oni“ zvali u ono što se zove kao Vaš grad, ali na vodi? Slušali ste Kejva i pre „Neba nad Berlinom“?

A šta ćemo za Kjur? I oni su se prodali kad su iz faze kosovske kletve („Pornography“) ušli u fazu „Veseli se Srpski rode“ („Japanese Whispers“). Ako prenebregnemo „ikserske“ usude, karijera grupe Kjur izgleda poprilično zanimljivo čak i pošto su se prodali singlom „Petak je, afektiram“. Štaviše, sasvim pristojan ali previše eklektičan album „Wild Mood Swings“ iz 1996 je promašio epohu, aterirajući u zlatno doba Britpopa, predstavljajući prvi album benda koji je bio manje prodavan od prethodnika.

Oko smene milenijuma skoro zaboravljeni od svih koji nisu okoreli, snimaju zanimljive, ne preterano relevantne albume („Bloodflowers“, „The Cure“, „4;13 Dream“) međutim okidač da postanu emeritusi i da odgode očekivanu penziju je prijem u „Rokenrol kuću slavnih“ 2019. uz obeležavanje 40 godina karijere, i velikim koncertom u Hajd parku, koji je počeo u sred bela dana, što nije omiljeno doba dana za nokturnalne životinje kakvi su kao takvi.

A svirali su i na EXIT-u, u Pešti, i posebice u Zagrebu. I čini se da su se sa Liona opet spustili u Kralja Milutina.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price