Čola.
Kultura

Kako se pišu pesme za Zdravka Čolića?

Ili: da li bi Čola bio Čola i da je imao drugačije pesme?

Čola. Čola. / Ilustracija Velike priče
jul 08 2023, 13:16

Podeli

“Tnnnnn tnnnnnn tnnnn tnnn.” Ovo nisu neka nasumična slova niti je u pitanju neka greška u tekstu ili glitch u Matrix filmu. Ovo je ono što kompozitor Aleksandar Milić Mili izgovori prateći samog sebe na gitari, predstavljajući svoju novu pesmu Marini Tucaković. 

“Tnnnnn tnnnnnn tnnnn tnnn.” To doslovno izgovori čovek u kratkom dokumentarnom filmu “Gore od ljubavi”, nastalom povodom izlaska istoimenog albuma Svetlane Ražnatović, prvog nakon “Sablje” i svega onog što je “Sablja” pevačici i donela. 

“Tnnnnn tnnnnnn tnnnn tnnn.” Otpeva on tako ta nasumična slova u nekom određenom ritmu. Marina Tucaković izgovori, ponavljajući istu melodiju “Hiljadu bacila sa dve hiljade krila na mene je već sletelo”. I tako je nastala pesma “Prljavo” sa već pomenutog albuma. U trenutku izlaska albuma imam 12 godina. Taj video o njegovom nastanku gledam nekih 15 godina kasnije. 

Dakle, tu pesmu pevam i imam u glavi na jedan određeni način sve dok ne shvatim kako je nastala. Uvek me je zanimao proces stvaranja. Taj razvoj, odnosno put ideje do gotovog dela. Ili proizvoda. Ili kako god ga nazivali. “Tnnnnn tnnnnnn tnnnn tnnn” je postalo “hiljadu bacila sa dve hiljade krila”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price