Zdravko
Kultura

Kako Zdravko Čolić nije postao otac nacije (a mogao je)

Prvi deo priče o Čoli. Šta je uticalo na to da traje toliko dugo? Duže nego Tito, Jugoslavija, i 3G mreža?

Zdravko Zdravko Čolić / Ilustracija Velike priče
jul 01 2023, 13:11

Podeli

“Godine su prošle pune muka, ginulo se za slobodu nijemo, ili s pjesmom umjesto jauka, druže Tito, mi ti se kunemo”, pevala je jugoslovenska zvezda u usponu (koja je u tom trenutku već predstavljala svoju zemlju na Pesmi Evrovizije) stihove Mire Alečković na melodiju Đorđa Novakovića, i to na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme u Zagrebu 1977. 

Ovaj će singl mladog Sarajlije kasnije biti prodat u gotovo 300.000 primeraka. Godinu dana kasnije, zajedno sa Sedmoricom mladih, Đorđem Balaševićem i Meri Cetinić ponovo će se zakleti Josipu Brozu Titu, i to pesmom “Računajte na nas”. 

Tito je živeo još dve godine. Jugoslavija je izdržala još malo. A on, Zdravko Čolić, traje i danas. Bez etikete. Zdravko Čolić, iako Jugosloven po rođenju, tu nacionalnost nije nosio kao svoj epitet gotovo uopšte, a kamoli u onoj meri u kojoj recimo jeste (i ima ga i dalje) Lepa Brena. A ona se čak nije ni zaklela Titu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price