Kultura

Kako je Duško Radović pisao reklame?

Mogao je da zaspi na bilo kom mestu. Imao je veću glavu nego što mu pripada. Rođen je na Dan republike. Bio je skojevac i partizanovac. Njegove pesme pevali su Arsen Dedić, Bisera Veletanlić i Dušan Prelević

Ilustracija VP
nov 06 2023, 05:00

Podeli

Svaki je Dušan vredan, al’ je Radović samo jedan
Branko Ćopić

Lubenice stigle zrele
da utole žeđ i glad.
Lastavice već se sele,
sunce zlatom boji grad.
Potrošismo dane vrele,
jesenji se sprema hlad.
Lepu jesen svima žele
Robne kuće Beograd!

Prošle godine smo proslavili 100 godina od rođenja jednog od naših najznačajnijih pesnika, pisaca, novinara i urednika, a sledeće godine će biti i četiri decenije od njegove smrti. U međuvremenu, eto, imamo vremena i za – reklamu.

Duško Radović je jedan od najoriginalnijih autora koje smo ikada imali. Kreirao je legendarne televizijske serije poput Na slovo na slovo i Laku noć, deco. Kao urednik, promovisao je tada još uvek mlade autore poput Dobrice Erića, Matije Bećkovića i Ljubivoja Ršumovića. Postavio je tako visok urednički standard da je mogao da ga nasledi samo neko sa BBC-ja, kao recimo, Timoti Džon Bajford.

Ne bi bilo takvog urednika da nije i sjajnog novinara. Pisao je za većinu dnevnih i nedeljnih novina širom zemlje. Mnogi će pak reći da je Duško Radović radijski čovek. Istina je još senzacionalnija. Duško je bez dana na radiju kreirao najpoznatiju radijsku emisiju svih vremena, Beograde, dobro jutro!

Činjenica je i da od Jovana Jovanovića nismo imali većeg zmaja u književnosti za decu. Svi znamo za Strašnog lava, Plavog zeca i Da li mi verujete. Pesma Zdravica postala je himna Radosti Evrope. Sve što raste, htelo bi da raste… neka raste i treba da raste!

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price