Istorija Kultura

Momo Kapor je bio prvi kopirajter na ovim prostorima. Poslednji će biti ChatGPT

"Ja se gotovo ne sećam reklama iz tog vremena. One su bile sumorne kao i režim, kao i život. Ne postoji u mojoj svesti nijedna moja reklama, postoji samo jedno sivilo i štampe i svega ostalog", pričao je Momo

Ilustracija VP
okt 25 2023, 09:04

Podeli

Da li znate ko će biti poslednji kopirajter u Srbiji?

Zove se GPT.

Veštačka inteligencija se već koristi kao moćni saveznik u reklamnoj industriji, a pitanje je vremena kada će i samostalno pisati brifove, kreirati kampanje i osvajati nagrade. Softver koji kroz sebe propušta milijarde slogana, bodikopija, scenarija i kreativnih strategija poigraće se sa svim tim sadržajima tako da će nam se rezultat veoma dopasti i verovatno nam više neće biti potrebne usluge ljudi na tim pozicijama.

Poslednji kopirajter i u Srbiji biće taj Džipitić.

Malo je poznato pak ko je bio prvi kopirajter na našim prostorima.

Naš prvi madmen bio je Momo Kapor. Poznati pisac i slikar prvi je stekao diplomu, kako se to onda zvalo, pablikmena. O tome kako je i šta radio kao kopirajter, Momo je napisao romane Adu i, naročito, Folirante. Sticajem raznih okolnosti, Momo mi je, kao mladom kopirajteru, ispričao i neke malo poznate detalje iz tog perioda. Prilažem ih ovde i kao dug, ali i lekciju veštačkoj inteligenciji, pa neka vidi šta će i kako će s tim.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price