Andrić i Hitler
Istorija Kultura

Kad je Ivo Andrić sreo Hitlera

Andrić je u trenutku preuzimanja berlinskog poslanstva već bio diplomata sa podebelim iskustvom i sasvim je izvesno znao šta ga čeka i kakav nemoguć zadatak mu je poveren

Andrić i Hitler Andrić i Hitler / Ilustracija Velike priče
nov 03 2023, 05:00

Podeli

Pročitajte prvi deo serijala “Ivo Andrić, diplomata” klikom na link

Ivo Andrić u Berlin stiže u trenutku najvećeg uspona nacističke Nemačke i uspostavljanja tzv. Narodne države, u kojoj je svaki Nemac živeo za “jedan Rajh, jedan narod i jednog firera” – kako su deklarativno zapovedali plakati kojima je bila oblepljena čitava prestonica. 

Bez ikakve sumnje, jednom osetljivom čoveku, i nadasve humanisti, ovakva atmosfera u prestonici hiljadugodišnjeg Rajha bila je skoro pa nepodnošljiva, ali iskusnom diplomati, s druge strane, nije preostajalo ništa drugo nego da se, kako zna i ume, uklopi, i što bolje zastupa interese svoje zemlje.

Ono što je naročito bilo mučno za Andrića kao pisca bila je činjenica da je u trenutku kada je došao u Berlin nacistički progon pisaca i “nepodobne” literature bio na svom vrhuncu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price