Kultura

Donna Karan, feministički manifest u svili i kašmiru

Zašto je njena ideja da se može biti ikona stila sa samo sedam komada u garderoberu danas relevantnija nego ikad

/ Ilustracija VP / Profimedia
jun 12 2023, 05:00

Podeli

Danas, kada svi gomilamo mnogo više stvari nego što ćemo u životu obući, ideja o “sedam lakih komada” koju je u modni vokabular svojeručno upisala američka dizajnerka Donna Karan deluje gotovo revolucionarno. I, možda, potrebnije nego ikad.

Ono što je za kinematografiju sedamdesetih značio kultni film Boba Rafaelsona “Pet lakih komada” s Jackom Nicholsonom i Karen Black, u svet mode je 1985. donela Donna Karan, svojom kolekcijom “The Essentials” koja ju je instantno učinila njujorškom modnom ikonom.

Osam manekenki izašlo je na pistu odeveno u crne bodije i grilon čarape, nakon čega su počele da se oblače spajajući preostale komade – versatilnu suknju na vezivanje, pantalone visokog struka i ravnih nogavica, ukrojeni sako koji ne deluje kao oklop, vrhunski kašmirski džemper, belu košulju bez mane, uz obavezno zlatni nakit organskih formi. Mat, a ne sjajan…

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price