Kultura

Čovek koji je zadužio modu 20. veka

Kada je o junacima mode reč, postoje kreatori koji se zanose da su "običan svet" i oni koji bez pardona obitavaju u kuli od slonovače. Thierry Mugler nije pripadao ni jednoj ni drugoj vrsti – on je sve vreme bio na svojoj planeti

Dizajn Thierry Muglera, izložba “Couturissime” u Montrealu, februar 2019. godine / Foto MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP / Profimedia
мај 10 2023, 05:00

Podeli

Ovog četvrtka, trendseteri širom sveta stajaće pokorno u redu za svoje parče modne istorije – kuća koja nosi prezime jednog od najvećih dizajnera dvadesetog veka otvoriće teška vrata svog neprocenjivog arhiva kako bi publici masovne mode ponudila neke od nezaboravnih momenata karijere Thierry Muglera kroz limitiranu kolekciju u saradnji sa H&M.

Iako je akcenat kolaboracije na onim elementima koji oblikuju izuzetno instagramičnu sadašnjost tog brenda pod palicom Thierryjevog kreativnog naslednika, Caseya Cadwallera – nemoguće je razdvojiti njihove dizajnerske potpise. A i zašto bismo to radili? Bolje da se prisetimo svega čime je Mugler zadužio modu dvadesetog veka – u prvom redu to što je o njoj razmišljao kao da je teleportom stigao iz daleke budućnosti.

Kada je o junacima mode reč, postoje kreatori koji se zanose da su “običan svet” i oni koji bez pardona obitavaju u kuli od slonovače. Thierry Mugler nije pripadao ni jednoj ni drugoj vrsti – on je sve vreme bio na svojoj planeti. Modni velikan koji je ceo život proveo praveći se strip junakom – a i svima nama to isto omogućio – napustio je i zvanično ovaj svet početkom prošle godine, u 73. godini. I to, ironijom sudbine, baš tokom najvećeg rivajvla njegove revolucionarne ideje o futurističkoj odeći čija je jedina svrha da telo lansira u stratosferu seksepila.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price