Kultura

Ćevapi nisu glavno jelo, ćevapi su meze

Velika je istorijska misterija kada su ćevapčići postali ćevapi i šta se desilo u međuvremenu. Ćevapčići, po nepisanom pravilu, moraju da budu mali, ko pola prsta. Konzumacija ćevapčića je takođe ritual, i kao svaki ritual ima svoju filozofiju

Foto freepik
jun 04 2023, 05:00

Podeli

Jedna stara narodna mudrost kaže: “Burek ne jedi severno od Niša, pečenje ne jedi južno od Niša a roštilj jedi samo u Nišu.”

Postoji, doduše, varijacija gde su burek i roštilj zamenili mesta, ali pošto je ovo priča o ćevapima i roštilju, držaćemo se navedene verzije.

Sa ovom konstatacijom se neće složiti mnogi žitelji gradova na jugu, naročito Leskovčani, logično, jer smatraju svoj grad prestonicom roštilja, neki kažu s pravom, a neki kažu da stvari više ne stoje kao nekad u gradu na Veternici… Pošto sam služio vojsku u Leskovcu a i često tamo svraćam, prilično mi je poznato da u Leskovcu preferiraju pljeskavice (ili “pljeskanice”, da se izrazim po leskovački) te da je najveće dostignuće njihovog roštiljdžijskog zanata u stvari – uštipak. U jednini, ne u množini. Radi se o komadu mlevenog mesa, veličine bilijarske kugle, koje je savršeno ispečeno i servira se uz seckani luk i jednu duguljastu, svežu zelenu papriku od koje može i da se umre ako se njome nepažljivo rukuje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price