Kultura

“Bad Surgeon”, istinita priča o najmračnijem Netflixovom hitu

Profesor dr Milan Milenković, čuveni srpski ginekolog, radio je u Institutu Karolinska u isto vreme kada i dr Paolo Makjarini, koji je koristio pacijente kao zamorčiće. Upoznao je dr Makjarinija i pratio je smrtonosni skandal svetskih razmera za koji kaže da je upozorenje na neproverene metode u medicini, zloupotrebe i neprihvatljive stvari bez kontrole kojima se ugrožava zdravlje

Dr Paolo Makjarini / LINA ALRIKSSON / DN / AFP / Profimedia
dec 08 2023, 05:00

Podeli

Švedski Institut Karolinska, koji dodeljuje Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu, među deset je najboljih bolnica na svetu. Tamo rade najugledniji lekari i najveći svetski stručnjaci. To je grad u gradu i mesto gde je, kažu, ljudski faktor najvažniji. Ali i središte jednog od najvećih skandala koji se desio u svetskoj medicini.

Glavna ličnost skandala je dr Paolo Makjarini, švajcarsko-italijanski hirurg, prevarant i sociopata, zbog čije je eksperimentalne metode sa matičnim ćelijama sedmoro ljudi umrlo. Superhirurg, kako su ga dok nije otkriven predstavljali, ispostaviće se, bio je loš hirurg – “Bad Surgeon” što je i naziv nove Netflixove serije koja se bavi slučajem doktora koji je prekršio sve postulate medicinske etike i uspeo da obmane ne samo svetsku javnost i očajne ljude koji su u njegovoj metodi videli tračak nade da prežive, već i medicinske stručnjake.

Makjarini je postao međunarodno poznat po stvaranju prvih plastičnih organa na svetu. Ali mnogi pacijenti koje je operisao su kasnije umrli, što je činjenica koja je bila skrivena od javnosti i medicinske zajednice.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price