Kultura

Zašto toliko gledamo dokumentarce o zločinima

Potraga za istinom u ovom veku odvija se u dva pravca: jedan koji se odnosi na sve veći broj teorija zavere na najrazličitije teme, i drugi - hiperprodukcija dokumentarnog sadržaja koji, zahvaljujući striming platformama i povremenoj zasićenosti fikcijom, izbija na prva mesta po broju pregleda

– / Stock Budget / Profimedia
maj 04 2023, 11:33

Podeli

“Istina je negde tamo”, tagline je jedne od najčuvenijih serija koje su zauvek promenile televiziju, ali ispostaviće se, mnogo godina posle Moldera i Skali, postali tagline epohe koju živimo. Kao ono kad je Branko Miljković napisao “Poeziju će svi pisati”, pa stvarno svi počeli da delove svog dnevnika parčaju u stihove tako su, Skali i Molder, vizionarski odredili poziciju istine u savremenom svetu.

Ljudi su sa ekspanzijom Interneta počeli sve manje da veruju u istinu koja im se plasira iz (i sa) mejnstrim medija i kanala, prestali da veruju u zvanične narative i tražili svoju verziju događaja, bivajući ubeđeni da je baš to do čega su oni došli tačno.

Mi svi rođeni ranih devedesetih godina sećamo se tog CD-a koji je kružio po višim razredima osnovne škole sa nekim filmom u kome se objašnjava kako je sve oko nas broj 666 i kako je svaka uspešna kompanija potpisala pakt sa nečastivim i baš svi moramo da prestanemo da konzumiramo proizvode koji nas vode direkt u pakao.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price