Kultura

Zbogom, Indi… i hvala na svim avanturama

Svet se promenio, Holivud se promenio, publika je sazrela a neki novi klinci baš mnogo i ne mare za stare junake i priče

/ Landmark Media
jul 16 2023, 05:00

Podeli

Ovih dana je novi film o Indijani Džonsu, peti (i poslednji) deo u franšizi započetoj davne 1981. filmom “Otimači izgubljenog kovčega” prešao “magičnu” sumu na svetskom boks-ofisu od solidnih 250 miliona dolara. Neko neupućen bi rekao da su to dobre vesti za “Dizni”, koji je postao vlasnik i ove franšize nakon kupovine Lukas filma, ali stvari više nisu tako jednostavne i crno-bele kao u vreme kada su Indi i njegov tumač Harison Ford bili mladi a publika hrlila u bioskope da na velikom platnu gleda avanture omiljenog nam arheologa-avanturiste.

Svet se promenio, Holivud se promenio, publika je sazrela a neki novi klinci baš mnogo i ne mare za stare junake i priče, i to ne važi samo za Indija nego čak i za “Ratove zvezda” koji su, takođe, postali vlasništvo konglomerata “Dizni”.

U čemu je, onda, kvaka?

Ne tako davno, film koji pređe magični iznos od 100 miliona zelembaća zarade na bioskopskim blagajnama bio je apsolutni hit. Ali danas, u vreme kada je bioskop postao relikt nekih starih, dobrih i sporijih vremena, a klinci traže zabave u dubinama ekrana svojih tableta i telefona, pomenuta suma nije garant nikakvog uspeha.

A i kako bi kada je “Indijana Džons i artefakt sudbine” koštao skoro 300 miliona dolara?

Bez uračunatih troškova promocije i marketinga koji često znaju da iznose koliko i trošak snimanja filma.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price