Istorija

U čemu smo (zaista) jedinstveni u svetu

Nismo bili prvi samo kada se bijemo. I u politici i u uvođenju društvenih novina i u kulturi, umeli smo da budemo na čelu

Ilustracija, Beogradska tvrđava / Erich Lessing / akg-images / Profimedia
jan 07 2024, 09:00

Podeli

U razgovoru sa Veljkom Lalićem došao sam na ideju da popišem ono po čemu smo mi Srbi bili prvi ili jedinstveni u istoriji. Starinski istoričari bi se bavili samo politikom i ratovanjem. Nismo bili prvi samo kada se bijemo. I u politici i u uvođenju društvenih novina i u kulturi, umeli smo da budemo na čelu. Videćemo to u narednim tekstovima. Ovaj tekst posvećen je našem prvenstvu u vojevanju raznih vremena.

Sretenje, prvo uspešno evropsko oslobođenje

Ovih dana svi pišu o Sretenju. Prvi srpski ustanak nije samo početak moderne srpske države. Po nekim svojim osobinama, to je jedinstveni događaj u evropskoj istoriji. Skoro nikada malim narodima nije uspevalo da se sami oslobode od vlasti neke velike sile. Holanđani su bili svetska finansijska supersila kada su se oslobodili španske vlasti. Od stvarno malih evropskih naroda da se sami oslobode jarma velike sile pošlo je za rukom samo Srbima i Grcima. Pritom su Grci uživali veliku podršku cele Evrope.

Grci su, formalno gledano, dobili nezavisnost ranije od Srba, 1830. godine. Naruku im je išla povoljna međunarodna situacija i takozvana “helenofilija”, verovanje mnogih Evropljana da moraju da pomognu kolevku evropske civilizacije. Zato je najveći britanski pesnik tog vremena lord Bajron stradao boreći se za grčku slobodu, jer je tu borbu video kao nastavak antičke istorije. Srbima bi uspelo da se oslobode iz prvog pokušaja, da nije bilo Napoleonovog pohoda na Rusiju 1812. godine i povlačenja Rusa sa Balkana. Belgijanci su svoju nezavisnost od ne tako velike Holandije dobili 1830. godine, skoro bez ikakve borbe i uz trenutnu podršku velikih sila.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price