Društvo Istorija

Zastava pobede: Istine i laži o najpoznatijoj fotografiji Drugog svetskog rata

Iako je fotografija „Zastava pobede nad Rajhstagom” decenijama bila nezaobilazan istorijski izvor i glavna ilustracija sovjetske pobede u Drugom svetskom ratu, skoro sve u vezi sa ovom antologijskom fotografijom je laž

Zastava pobede nad Rajhstagom / foto Yevgeny Khaldei
maj 10 2023, 13:31

Podeli

Evropa 8. i 9. maja slavi Dan pobede nad fašizmom – najveći deo evropskih zemalja ga obeležava 8. maja, kada je potpisan Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, dok ga Rusija i deo zemalja bivšeg Istočnog bloka obeležava 9. maja. Razlog za dva dana kojima se obeležava jedna pobeda je vremenska razlika – 8. maja je potpisana kapitulacija po zapadnoevropskom vremenu, dok je u Moskvi tada već bio 9. maj. Jednu od najikoničnijih vizuelnih predstava pobede nad fašizmom i pobede u Drugom svetskom ratu predstavlja Zastava pobede (Знамя Победы) nad Rajhstagom, urezana u kolektivno pamćenje zahvaljujući jednoj fotografiji. Priča o toj fotografiji je u mnogočemu i priča o Sovjetskom Savezu, ali i današnjoj Rusiji, i priča o istinama i lažima na kojima je počivao, ali i danas počiva, čitav jedan sistem.

Prema zvaničnoj sovjetskoj istoriji, koja je tokom godina, u različitim fazama Sovjetskog Saveza preispitivana, čuvenu crvenu zastavu sa srpom i čekićem podigli su na nemačkom Rajhstagu (današnjem Bundestagu) sovjetski vojnici 2. maja 1945. godine, i ova zastava od tada predstavlja simbol sovjetske pobede, i simbol trijumfa nad fašizmom. Autor fotografije je čuveni sovjetski fotograf, Jevrejin ukrajinskog porekla, Jevgenij Haldej (1917–1997). Kao foto-reporter sovjetske agencije TASS, Haldej je dokumentovao gotovo svaki dan borbi tokom Drugog svetskog rata, a pored antologijske fotografije „Zastava pobede nad Rajhstagom”, čuvene su i njegove fotografije iz budimpeštanskog geta, kao i fotografije oslobađanja Berlina, Beča, Budimpešte, Bukurešta i Beograda.

Iako je fotografija „Zastava pobede nad Rajhstagom” decenijama bila nezaobilazan istorijski izvor i glavna ilustracija sovjetske pobede u Drugom svetskom ratu, skoro sve u vezi sa ovom antologijskom fotografijom je laž. Fotografija koju svi danas znamo je bila režirana, a mnogi podaci vezani za nju pokazuju kako je kreiran mit o njoj, kako je postala simbol pobede u Drugom svetskom ratu, i kako je korišćena od 1945. do danas. Ni sama zastava, ni datum, kao ni vojnici koji su je podigli, nisu isti na legendarnoj fotografiji i u istorijskim činjenicama vezanim za dramatične završne borbe pred pad Berlina 1945. godine.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price