Društvo

Zašto su manekenke ponovo “leš-mršave”?

“Buccal fat removal” je uobičajen kao plomba, Kim Kardašijan tanja nego nikad i kakve veze lek ozempic ima sa tim? Da li je body positivity nestao istom brzinom kojom se pojavio?

Ilustracija VP
apr 19 2023, 06:00

Podeli

Retko kad ostanem zapanjen sadržajem oglasa na KupujemProdajem – čak i ako su u ponudi “živa Nindža Kornjača”, “Priručnik za paranoike”, registracija iz Arkanzasa ili značka Arkanovih tigrova. Pa ipak, kad je pre neku nedelju Twitterom krenuo da kruži printscreen listinga za lek ozempic, sve sa fiksnom cenom od dvesta evra – nije delovalo kao naivna z…bancija.

Za neupućene, “Ozempic” je patentirano tržišno ime za semaglutid – lek za dijabetes sa verovatno najpopularnijom nuspojavom na planeti. Gubitak kilograma koji izaziva učinio ga je prvo temom tračeva pa potom i ful senzacijom na društvenim mrežama. Domaća starleta zadrugarske provenijencije svoje pratioce u dahu obaveštava kako je upravo zahvaljujući ovom leku Kim Kardašijan ušla u haljinu Merilin Monro – te kako uz pomoć ilegalne stranice ozempic leka za Srbiju i ona planira da nam pokaže “svoje rezultate”.

Jedna stvar je vodila drugoj – tačnije imanentnoj krizi zaliha koju je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić krajem januara je izjavila da “delom struka, a delom pacijenti, sami odlaze i kupuju ovaj lek, iako nisu dijabetičari, zbog čega je u Srbiji došlo do nestašice”. Skoro dva meseca kasnije, situacija nije bolja. Aktuelna cena na crnom tržištu je oko 15.000 dinara što je, reklo bi se, bagatela u odnosu na onaj KP oglas sa početka – ali, ozbiljno, ogroman problem za one kojima je ovaj lek zaista neophodan.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price