Zdravlje

Možda “čudesni dijabetičarski lek za mršavljenje” i nije samo bizarni hir

Ogromna potražnja dovela je do nestašice semaglutida na globalnom nivou. Dijabetičari svuda, pa i kod nas, žale se da ne mogu da dobiju lek koji im je neophodan za njihovu osnovnu bolest. Stvorio se utisak da nečija taština ugrožava život ozbiljno bolesnih

Ilustracija VP
mar 24 2023, 08:00

Podeli

Za Ozempic sam prvi put čula pre oko godinu dana. Moja sestra, profesor medicine, skrenula mi je pažnju na istraživanje objavljeno u časopisu Lancet. Preko hiljadu dijabetičara iz 149 centara u 12 zemalja je na slučajan način podeljeno u tri grupe: one koji su 68 nedelja jednom nedeljno sebi davali injekciju od 2,4 mg semaglutida (Ozempic je jedan od lekova u toj kategoriji), manju dozu od 1,0 mg ili placebo. Sve grupe su bile na posebnom programu ishrane i vežbe. Na kraju tih 68 nedelja, prva grupa je proseku izgubila preko 10 kg, a više od četvrtine ispitanika je izgubilo preko 15% početne težine. Dijabetičari koji su koristili placebo su, tokom istog perioda, u proseku izgubili 3,5 kg.

Ovo je, kako kaže, u skladu sa njenim iskustvom sa dijabetičarima. Kao lekar, često ih viđa, i većina zna da treba da smrša. Uprkos jakoj motivaciji u tome do sad nisu uspevali. A onda se pojavio Ozempic, lek za kontrolu nivoa šećera u krvi, i odjednom su, takoreći preko noći, vidno oslabili. Pomenute srednje vrednosti tu prikrivaju drastične preobražaje mnogih pacijenata.

Međutim, tu se priča o semaglutidima ne završava, već, zapravo, tek počinje. Gojaznost je jedan od velikih problema savremenog sveta, koji je sve više prisutan i u Srbiji. A čak i među onima koji nisu gojazni u tehničkom smislu reči, skoro da nema žene, ali sve češće i muškarca, koja ne bi želela da izgubi bar par kilograma. Monoksidil (preparat protiv ćelavosti) svojevremeno je otkriven preko povećane dlakavosti pacijenata koji su ga koristili za smanjenje pritiska. Sada imamo lek za dijabetičare koji je na, naizgled, bezbedan način, uspeo da dovede do, do sada, nezapamćenog gubitka težine. Naravno da se time otvorilo pitanje da li se isti lek možda može koristiti i kao lek protiv gojaznosti, a zatim i za skidanje neželjenih kilograma, nezavisno od dijabetesa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price