Kultura

Merilin Monro: Priča o lepoti i ranjivosti

Psi je nikada nisu ujedali, a ljudi?

/ MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia
feb 20 2023, 15:22

Podeli

Došla je prvi put kod mene u stan i bez imalo zadrške mi rekla posle nekog vremena: Zašto držiš tu kurvu na zidu?” Moj šok. Kako sam mogla da joj objasnim ko je Merilin Monro – čija slika, ta ista koja joj je zasmetala, stoji iznad monitora i dok nastaju redovi ovog teksta posvećenog najpoznatijoj ženi na svetu – a da ona stvarno razume ko je MM.

Nije mogla tada da zna da je to isto za Merilin zapisao Artur Miler, njen treći muž, čije je spise MM pronašla i pročitala njegove reči da je pogrešio što se oženio njome i da je ona “kurva”. Koga to ne bi slomilo? Izgubila je njegovo dete koje je nosila dok se snimao film “Neki to vole vruće”, a kažu da je tada najviše sijala. Posle toga će otići na psihijatrijsku kliniku. A posle toga… e, posle toga će biti sve gore i gore. To je samo par detalja iz Netflixovog dokumentarca „The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes“, koji, kao i film “Blonde”, koji bi trebalo da stigne u septembru, pokušava da otkrije dosad nepoznate detalje iz života MM.

Ko je stvarno Merilin Monro, ko je želela da bude, kako su je drugi doživljavali a kako je vide danas? Ni 60 godina od njene smrti duhovi nisu mirni, i dalje se pokušava raskopčati mit o, pre svega jednoj ženi i najpoznatijoj američkoj glumici, pa redom po želji: seks-simbolu, ikoni pop kulture u šta će je uzdići Endi Vorhol, najpoznatijih crvenih usana i vlasnici čuvene, kažu, prve “gole” haljine koju je “oštetila” Kim Kardašijan. O tragičnoj i istorijskoj ličnosti uvezanoj sa Kenedijevima u vreme Kubanske krize. O ženi čiji problemi sežu od njenog detinjstva, preko nesrećnih ljubavi, do smrti koja je zbog elemenata zataškavanja i prikrivanja ostala misteriozna.

Ili ipak nije? Jer kada je MM u pitanju, ona te jednostavno “uvlači” u priču o sebi i u misteriju iako je pitanje koliko najnoviji dokumentarac i film otkrivaju novog, ili smo to već negde čuli, čitali, gledali – jer toliko toga je o njoj već dokumentovano. Ali kao da postoji potreba da nam se pruži još neki delić Merilin Monro i stalno ta želja da se o njoj sazna još nešto ne bi li se okrnjio deo mita o “plavuši” na koju svako misli da ima pravo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price