Društvo

Kako smo postali antiamerikanci

Zašto Srbi mrze Amere, a vole da žive njihove živote?

Ilustracija / VP/wepik
дец 04 2023, 05:00

Podeli

Direktan povod za moje hvatanje ukoštac sa ozbiljnom temom kao što je antiamerikanizam kao pojava karakteristična za srpsko društvo jeste istraživanje Instituta za evropske poslove, koje je sprovedeno tokom meseca maja 2023. godine, a rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova. Istraživanje je pokazalo da skoro 40 odsto građana Srbije Sjedinjene Američke Države vidi kao neprijatelja. Većina tih građana informacije o odnosima sa SAD dobijaju posredstvom televizije, internet portala i društvenih mreža.

Skoro polovina građana ističe da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, pri čemu se primećuje blagi porast važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodna istraživanja. Po učesnicima ispitivanja, poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ističu rešenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u Evropsku uniju. Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja su podeljena – dok 28 odsto ispitanika veruje da će odnosi dveju zemalja biti bolji, 38 odsto smatra da do poboljšanja neće doći. Da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova smatra 17 odsto ispitanika, ulazak Srbije u EU 16 odsto, a povratak Kosova u nadležnost Srbije 15 odsto ispitanika.

Rezultati ovog istraživanja jesu nešto bolji u našem odnosu prema SAD i EU, ali ne i značajno različiti od nekih istraživanja iz 2019. godine. Na primer, ispitivanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat pokazalo je da građani kao najvećeg prijatelja Srbije vide Rusiju (41%), dok su Amerika i Francuska na samom dnu liste prijateljskih zemalja (svaka po 1%). Ovome u prilog svedoči i nalaz da bi čak 20 odsto ispitanika volelo da u Srbiji vidi vojne baze Rusije, dok bi se za američke vojne baze opredelilo svega dva odsto anketiranih građana. Jedno od mogućih objašnjenja prisustva antizapadnog raspoloženja u građanstvu Srbije jeste da se takav diskurs preliva se iz medija kontrolisanih od vlasti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price