Društvo Istorija

Zašto je Srbija zaboravila svoj dan nezavisnosti

Zašto zvanična Srbija, bez obzira na to ko je na vlasti, nipodaštava jedan od najvažnijih dana u svojoj istoriji? Zašto je taj dan toliko veliki problem da je sveden na prolaznu istorijsku epizodu i osuđen na zaborav i proterivanje iz kolektivne svesti?

/ Wikimedia Commons
јул 13 2023, 12:07

Podeli

Sve vlasti u Beogradu, od Majskog prevrata do danas, ignorišu dan kada je moderna Srbija prvi put priznata kao nezavisna država: 13. jul 1878. godine. Isto se moglo reći i za Crnu Goru do promene vlasti 2020. godine, jer prethodna komunistička i DPS-ovska vlast nisu proslavljale završni dan Berlinskog kongresa kada je krunisana viševekovna borba za međunarodno priznanje i nezavisnost, već Dan ustanka protiv italijanskih fašista 1941. godine. Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao rečenicu koju bi trebalo da nauče i srpski lideri: “Nema 13. jula 1941. godine bez 13. jula 1878. godine.”

Zašto zvanična Srbija, bez obzira na to ko je na vlasti, nipodaštava jedan od najvažnijih dana u svojoj istoriji? Zašto je taj dan toliko veliki problem da je sveden na prolaznu istorijsku epizodu i osuđen na zaborav i proterivanje iz kolektivne svesti? Zašto jedan od retkih datuma koji današnje generacije ne deli oštro po ideološkim i svetonazornim idejama biva odbačen gotovo plebiscitarno u ignoranciji?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price