Svet

Grčka je na putu da postane “pravoslavna Mađarska”

Micotakis je na putu da kreira sistem koji prilično podseća na Orbanov s bitnom razlikom što je on čvrsto na strani Ukrajine u ratu sa Rusijom, i uz Vašington bez obzira na to ko je na vlasti u Beloj kući

Poslanici polažu zakletvu, 3. jul 2023. / Foto Louisa GOULIAMAKI / AFP / Profimedia
jul 04 2023, 05:00

Podeli

Grčki premijer Kirijakos Micotakis osvojio je poverenje Grka koji imaju 50 i više godina. U toj činjenici leži razlog zašto železnička nesreća kod Larise u martu, tragedija u Mediteranskom moru u blizini Kalamate u junu, kao i skandal sa prisluškivanjem političara, novinara i oficira nisu ni najmanje uticali na popularnost lidera Nove demokratije.

Velika većina glasača i simpatizera Nove demokratije, što je bilo vidljivo i golim okom na predizbornim skupovima, uključujući i poslednji, na trgu Sintagma u Atini, osobe su koje su već ušle u drugo poluvreme svojih života i ključna stvar koju žele od političara je stabilnost, predvidivost i čvrsta ruka, čak bezobzirna, u zaustavljanju ilegalnih migracionih talasa.

U poslednjih osam godina, tačnije od velikog migrantskog talasa 2015. godine, odnos Grka prema migrantima se drastično promenio. Prethodno su bili blagonakloni prema onima koji su bežali od ratova i nemaštine i pomagali su im koliko su mogli, ali su porast sitnog kriminala i ekonomska kriza doprineli da se njihov odnos promeni za 180 stepeni. Sve sjajnija zvezda evropske desnice je bio veoma lukav i u izboru datuma za ponovljene izbore koji su mu poklonili apsolutnu većinu i mogućnost da formira samostalno novi kabinet: u poslednjoj nedelji juna više od pola miliona mladih Grka bilo je u grčkim turističkim mestima gde rade sezonske poslove i nisu mogli da glasaju. Reč je uglavnom o glasačima partija levice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price