Društvo

Verovali ili ne, jeste li već čuli da…

Šta bi palo na um intelektualnoj eliti Beograda na jednoj veseloj dedinjskoj zabavi i kako je rastao list koji ovog 28. februara puni 85 godina? Da li je privrženost maršala Tita Paji Patku i drugim stripskim junacima kumovala povesti naše štampe?

Ilustrcija VP
feb 28 2024, 05:00

Podeli

Da li znate da belo vino, za razliku od crvenog, nije bolje što je starije? Jeste li već čuli da su noju oči dvostruko veće od mozga i da možda i zbog toga zabija glavu u pesak? Verovali ili ne, ali je istina da se dvoboj revolverima između Džefa Pakarda, šerifa kalifornijskog gradića Bakersfilda, i odmetnika Mekinija okončao tako što su oba istovremeno ispaljena hica završila u cevi protivničkog oružja i u njima se zaglavila? Za nevericu je, ali i provereno tačno, da engleski kralj Ričard Lavlje Srce nije znao engleski! A da li vam je poznato da odomaćeni izraz paparaco potiče iz filma “Sladak život” Federika Felinija, snimljenog 1960. godine? Kako vam zvuči naučno potvrđen podatak da je mala verovatnoća da osoba slepa od rođenja postane pušač?!

Razume se da nije preterano važno da li ste sve ovo znali ili u to poverovali kad ste pročitali. (Ipak, nije sve u životu „Slagalica” ili „Potera”, ili možda jeste?!) Važnije je da izneti i slični podaci u vama (pro)bude, ili razgorevaju, ko zna kad i zbog čega potisnutu (svakodnevnu) radoznalost kojom ćete na krajnje neobavezan a zanimljiv način dodatno obogatiti, ukrasiti, začiniti znanje koje već posedujete. Jer to i jeste glavna zamisao-vodilja časopisa koji i danas, skoro na pragu stoleća trajanja, „uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije” i koji je 2006. godine proglašen superbrendom, najboljom robnom markom u mnoštvu naših štampanih medija. Dakle, osnovna ideja, srž ovog lista, jeste da zabavi i pouči, uz mnogodecenijski trud redakcije da se ta tanka crvena linija nikad ne prekorači.

Uloga jednog umivaonika

A kako je i kad sve počelo? Gde? Zbog čega? Ko su prvi (ne)posredni neimari građevine od papira dijamantske tvrdoće koja evo već 85 godina odoleva i vremenu i ljudima?

Po svoj prilici, ideja o pokretanju novog Politikinog izdanja začeta je još 1935, na beogradskom Dedinju. I to sat posle ponoći. O tome svedoči svojevrsni crtež-skica koji je pre tridesetak godina, kao dragocen prilog istoriji lista, redakciji darovala Radmila Bunuševac-Dedinac, ugledna novinarka Politike. Crtež je očigledno bio namenjen njoj u znak pozdrava, jer je tom prilikom bila odsutna. Nacrtao ga je Rastko Petrović, jedan od naših najdarovitijih pesnika, dok je tekst ispisao Dušan Duda Timotijević, poznati novinar i urednik Politike, u čijoj se kući odigrao opisani događaj.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price