Društvo Nauka

Šta nam je zaista donela veštačka inteligencija

Kao svaka nova tehnologija, uključivanje VI u naš lični i profesionalni život je praćeno velikim optimizmom i još većim strahovima. Verujem da će se, kao i mnogo puta ranije, pokazati da je stara izreka "dobar sluga, zao gospodar" dobar putokaz i za život sa VI

Ovu ilustraciju napravila je veštačka inteligencija / VP/AI
avg 13 2023, 05:00

Podeli

U poslednjim mesecima prošle godine veštačka inteligencija (VI) ušla je u naše živote na velika vrata. Bili smo fascinirani, ali i zabrinuti. Veliki broj osoba, i u svetu i kod nas, igrao se sa ChatGPT u nameri da istraži njegove domete. Od tada je napisan veliki broj tekstova. Neki su bili previše optimistični i ukazivali na fascinantne mogućnosti koje nam se otvaraju, dok su neki bili previše pesimistični ukazujući na velike opasnosti.

Imam utisak da nam se ponavlja isti proces kao pri uvođenju svake nove tehnologije. Nadamo se da će nam nova tehnologija omogućiti da ostvarimo ono o čemu smo sanjali i plašimo se da bi mogla da ugrozi neke važne aspekte života, da će da nas trajno izmeni kao ljude, do toga da će da ovlada ljudima i društvom kao u nekim distopijskim romanima.

Ako me taj utisak ne vara, sa upotrebom novih tehnologija, kao i na osnovu stručne i javne debate i diskusije, bolje ćemo razumeti šta ova nova tehnologija može, a šta su bila naša nerealna očekivanja. Bolje ćemo razumeti i šta su zamke u njenoj upotrebi i na ličnom i na društvenom planu. I tako će, kao i mnogo puta ranije u istoriji, nova tehnologija postati deo svakodnevnog života, a njena upotreba u javnoj i privatnoj sferi, kao i u našem profesionalnom životu, biće postepeno sve bolje regulisana.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price