Društvo

Četiri velika rizika veštačke inteligencije

Svaki od problema moraće da se rešava u krugu porodice ili neke druge interne zajednice, između javnog i privatnog sektora donosilaca odluka, i preko granica. A revolucija je već počela

Ilustracija Patthana Nirangkul / Stock Budget / Profimedia
jun 18 2023, 05:00

Podeli

Nanoseći štetu mnogim životima i sredstvima za život, tehnološka otkrovenja su kroz istoriju stvarala nove mogućnosti za pronalaske, prilagođavanje, progres. Testirala su ljudske i društvene sposobnosti, terala ih da se prilagode previranjima nastalim usled tranzicije i da prežive ono što ekonomisti nazivaju “kreativnom destrukcijom”.

Svet se sada mora pripremiti za tehnološki proboj enormnih razmera, koji, odvijajući se sumanutom brzinom, zastrašuje čak i ljude koji su čitav radni vek posvetili obrađivanju tla na kome seme tog proboja ima da iznikne. Veštačka inteligencija transformisaće naše živote – kako nabolje, tako i nagore – toliko temeljno i toliko brzo da nam ne preostaje ništa osim da se pripremimo za neizbežne posledice.

Bez ikakve sumnje, medicinska i naučna otkrića uspeće godine i godine napornog rada da svedu na dane, a oni koji imaju pristup najmoćnijim AI alatima obezbediće sebi priliku da prožive duže, zdravije, prosperitetnije živote.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price