Pronađeno u prevodu

Nekada su naučnici upozoravali na atomsku bombu. Danas tako govore o AI

U poslednje vreme poznati stručnjaci koji su osmislili veštačku inteligenciju javno izražavaju zabrinutost zbog potencijalne opasnosti te sjajne tehnologije koju su stvorili

Ilustracija / ruslan_batiuk / DPphoto / Profimedia
jul 19 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz magazina The Wired, autorke KC Cole – koja se, po sopstvenom priznanju, seća kako je skrivati se ispod školske klupe kada se oglase sirene za uzbunu – za Velike priče priredila je Ana Ćosić

***

Jednog vlažnog avgustovskog dana na Long Ajlendu, autor je ugostio prijatelja, fizičara, koji je pričao o “shear pin” – mehaničkom detalju dizajniranom da omogući da određenu reakciju pod uticajem konkretnih sila. Zapravo, da kažemo to jasnije, taj deo je dizajniran da spreči pregrevanje i namerno prekida strujno kolo pre nego što dođe do stvarne štete.

“Sjajno!, mislio sam. Šta ako me takav prekidač u mozgu spreči da predložim: Idemo na jedrenje po vrelom danu, i to kada je trebalo da idemo u bioskop i budemo pod klimom. Zar ne bi bilo sjajno da u našim glavama postoje kočnice koje mogu da spreče da ubijemo nekog?”

Njegov prijatelj je radio na “Projektu Menhetn”, i složili su se: “Šta bi bilo da je sličan sigurnosni prekidač primenjen na bombardovanje Hirošime koje je ljude pretvorilo u materiju.” On je jedan od mnogih naučnika koji će se doživotno kajati zbog zastrašujuće i razorne moći oružja koje su stvorili i zbog svrhe kojoj je bilo namenjeno.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price