Knjige
Društvo

Ni deset Šešelja ne može ništa Sajmu knjiga

Ako neke od narednih godina sajam ne bude na istoj lokaciji, to će izazvati žal kod onih ljudi koji su navikli na čarobnu kupolu i broj 1

Knjige Knjige / Freepik/Velike priče
okt 29 2023, 05:01

Podeli

Bogdan Tirnanić je tvrdio da je “američki film – pleonazam”. U toj izjavi ima sasvim dovoljno humora, zbilje i provokacije. Iako nije što je nekad bila, možemo reći i da je “francuska književnost – pleonazam”. Uvrijediće se i ljubitelji skandinavske, američke, latinoameričke, italijanske, ruske pa i srpske književnosti, ali francuska književnost odavno prevazilazi granice i kroz jezik širi kulturu. Ideja frankofonije baca svjetla daleko. Treba imati u vidu da je francuska književnost prigrlila Siorana, Kunderu, Ljosu, Amina Malufa, ali na određeni način i Florijana Zelera, Karera, Kiša i Kortasara. Nije ih otela, već im je priredila dobrodošlicu u svoju književnost i još bolje te pisce predstavila svijetu.

Jedan od takvih pisaca je i Matijas Enar. Ko god je čitao njegova djela Zona ili Busola, ili bilo koju njegovu knjigu, može smatrati Sajam knjiga u Beogradu uspješnim jer je na otvaranju govorio upravo Matijas Enar. Zemlja gost bila je Francuska, a slogan je bio “Živele knjige!” u skladu sa nesuđenim sloganom “Vive la France!”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price