Društvo

Kud plovi Jadran brod?

Nije „Jadran“ zaslužio ovako odvratnu aferu, ni da se ovako o njega otimaju, da se cenkaju, prijete i inate kao da su Pirati sa Kariba

Jadran, brod. Ilustracija VP / Foto Giulio Andreini/UCG/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia
jan 17 2024, 05:00

Podeli

Već dugo traje prepirka Crne Gore i Hrvatske oko broda „Jadran“. Zvanično je taj spor sporazumom zaokružen i sve je jasno, ali dvije države se i dalje prečesto peckaju. Nije „Jadran“ ratni brod, to je školski brod, ali se prepiru oko njega kao da je u najmanju ruku riječ o nosaču aviona. Otišlo je predaleko, do toga da hrvatski ministar odbrane otkazuje sastanke i susrete sa crnogorskim ministrom. Mediji su to jedva dočekali, sve je proglašeno za diplomatski skandal. Danas sve mora biti zvučno, sve mora biti proglašeno za veliku vijest, i što jeste i što nije skandal, a kad mu se doda ono diplomatski skandal, mnogo jače odjekne. Narod kao narod, lako se upeca, iako je stvar krajnje jednostavna.

Javili su se i pripadnici HOS (Hrvatske odbrambene snage) i zaprijetili da ako Crna Gora ne isporuči „Jadran“ Hrvatskoj, oni će doći po brod. I ta vijest je nezasluženo odjeknula. Možda opskurna ekipa iz HOS hoće da krene rikverc stopama vojnika iz Crne Gore koji su početkom devedesetih pohodili Konavle i Ćilipe, a vraćali se sa plijenom, mažnjavali sve pred sobom, od gaćica do tehnike. Ali izgleda da brod „Jadran“ nije otet, on je u brakorazvodnoj parnici nakon razvoda braka zvanog SFRJ pripao Crnoj Gori. Kraj.

„Jadran“ je na cijeni jer je predivan školski brod, jedrenjak koji je poput umjetničkog djela. Napravljen je u Njemačkoj po narudžbi Jugoslovenske kraljevske ratne mornarice, 1931. godine. Iz Hamburga pravo u Tivat 1933. godine, gdje se i danas nalazi. Plovio je mnogim morima i obišao skoro sve evropske luke, a pred ovaj naš lokalni rat devedesetih, iz Splita je otišao na remont u Tivat. Tamo ga je zatekao i raspad SFRJ. Prema pravilima razvoda republika i raspada države, tu gdje se našao, tu i pripada. Ima još osnova, ali to je jedan od važnijih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price