Društvo

Četiri barska protesta

Ovih dana u Baru se pokušava “ovaplotiti” jedan novi protest ali već mjesecima ne uspijeva, uprkos dobrom cilju. Radi se o buntu protiv izgradnje LNG terminala u Luci Bar

/ mary_smn / DPphoto / Profimedia
maj 22 2024, 05:00

Podeli

Oduvijek sam smatrao da je ona izreka o statistici kao bikiniju potpuno promašila metu. U redu, možda nam statistika govori sve a ne pokazuje ništa, ali kome je statistika istinski važna do propagandistima i uvijek ažurnim sportskim komentatorima? S druge strane, istorija umije biti važna. A i ona je nerijetko kao bikini – otkriva sve datume i događaje a u tom taksativnom navođenju imena, godina i bitaka nam ne kaže ama baš ništa.

Ako želimo da nam bude učiteljica života, moramo imati neke drugačije pristupe, moramo naći ugao iz kojeg ćemo sebi bolje objasniti neki pojam.

Uzmimo jedan grad, bilo koji. Možemo pisati o njemu navodeći datum osnivanja, smjenu znamenitih vladara, broj žitelja iz epohe u epohu, važne građevine, sile koje njime vladaju te koliko grla stoke i kvadrata uzorane zemlje se nalazi u zaleđu. Sva ta istorija nam tako daje isključivo ovu gorepomenutu bikini statistiku. Zato je možda bolje uzeti nekog svjedoka promjene, nešto što je uvijek bilo isto i posmatrati kako se vrijeme mijenjalo, kako je oko toga zamišljenog međaša tekla istorija pa bi kroz nju nešto novo i naučili.

Nije čudno što je jedno takvo djelo, majstorski napisano osim što je idejom odlično, dobilo Nobelovu nagradu. Ali nije neophodno da naši svjedoci budu ćuprije, trgovi, pa čak ni višemilenijumska stabla. Svjedok može biti pojam, može biti događaj, gradove možemo razumjeti i po hronikama njegovih proslava, hronikama epidemija, hronikama protesta. Nečemu što se ne dešava u pravilnim vremenskim intervalima a svjedok je promjene. Kako je to jedan grad viđen iz ugla protesta, kada god bi protest “sišao u grad”?

Protest je zanimljiva pojava. Ako je iskrena, ako je autentična, ona uvijek nekako organski nastaje. Svaki instruirani, nametnuti protest je isti – lako prepoznate laž među ljudima koji ne vjeruju istinski u razlog svog protesta, osjetite da nema energije, da je sve nekako vještačko. S druge strane, i desetak ljudi istinski ponešeno nekom idejom djeluju kao sila dok protestuju za to što žele. Oni su, da parafraziramo Hegela – apsolutni duh koji se valja ulicama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price