Milojko Spajić
Politika

“Nikad bolje, nikad biti neće”: O novoj vladi Crne Gore i gašenju svjetla

Očekujemo, zapravo smo sigurni, da će i ova vlada biti loša, da će biti partitokratska, da će raditi na svom bogaćenju i uhljebljenju svoje nove političke klase dok nam kroz medije servira populističku priču o borbi za standard, bolji život, ali i identitet i kulturu građana koji sve to finansiraju

Milojko Spajić Milojko Spajić / Ilustracija Velike priče
nov 07 2023, 09:38

Podeli

Najprirodnija stvar tokom studija je razvijanje nezdravih hobija. Mnogi i smatraju da niste studirali ako niste upoznali sve kafane, solidan broj klubova, poneku birtiju i konzumirali što više nezdravog sadržaja. No, neki od nas su malo pretjerivali u “nezdravosti” pa mi se dogodilo da razvijem bolestan hobi čitanja komentara na portalima i raznovrsnim forumima političkih medija. Jedan od komentara koji se ponavljao, koji se pojavljivao u različitim oblicima na svaku vijest koja je imala negativnu konotaciju uvijek se svodio na “ovoga nema nigdje”, “mi smo najgori”, “naravno da nam je ovako kad smo stoka” i onaj navodno šaljiv, a suštinski leksička manifestacija bijede: “ko poslednji izađe da ugasi svjetlo”.

Poslednjih dana oktobra je konačno, nakon više od četiri mjeseca, “svjetlost dana” ugledala nova vlada Crne Gore. Najglomazniji ali nipošto najneobičniji kabinet će tako pokušati da se uhvati u koštac sa finansijskim, ali i svim drugim, problemima koji se iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, gomilaju. Iako prognoze i očekivanja nisu velika, iako je koalicija u najmanju ruku “raznorodna”, kabinet nije najneobičniji iz prostog razloga što smo u prethodne dvije iteracije probali neobične i neprirodne kombinacije da je bilo šta novo što se moglo izroditi moralo biti povratak uobičajenom. Četrdeset druga i četrdeset treća će sigurno naći put u udžbenike i biće izučavane na političkim naukama iz raznih razloga a mi se, četrdeset četvrtom, vraćamo u utabane staze s tim što ih ovaj put ne “taba” DPS.

Moj prijatelj se buni na te brojeve i pita se kako je došlo do četrdeset i četiri vlade Crne Gore, šta sve spada u taj broj. I zbilja, kada pogledate kroz istoriju, otkrivate postojanje mnogih nejasnoća te se postavlja pitanje da li se računaju sve vlade, sva izvršna vijeća i svi ministarski savjeti od Boža Petrovića-Njegoša do Milojka Spajića. Nije jasno ni kako se računaju vlade u egzilu, naročito u momentu kada postoje dvije suprotstavljene i međusobno nepriznate – druga Jovana Plamenca i ona Anta Gvozdenovića. Pitanje ostaje i oko toga na koji način ćemo posmatrati vlade koje ostaju u istom sastavu iako država mijenja svoje ime, uređenje i teritoriju – da li je vlada Mila Đukanovića u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore ista ili nova kao vlada Mila Đukanovića, u istom sastavu, u nezavisnoj državi Crnoj Gori. No, broj od prethodne četrdeset tri i ove četrdeset četvrte opstaje. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price