Društvo

Crnogorci i neradna nedelja: Nije vic, niti samo pitanje radničkih prava

Vlada je kroz izmjene zakona o trgovini zabranila da trgovine rade nedjeljom, osiguravajući taj slobodan dan za nekih 37.000 radnika u tom trenutku. Od tog momenta, već tri godine se redovno pokreću inicijative da se odredba ukine

Ilustracija VP/freepik
apr 27 2023, 12:52

Podeli

Jedan od popularnijih “memeova” koji se dijele po društvenim mrežama u poslednjih par godina je fotografija nekolicine žena koje se probijaju kroz neku poplavu dok čvrsto u rukama drže kese iz prodavnice Luj Viton uz ispis “Lakše je zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma”. Koliko god ovaj citat, koji se pripisuje filozofima Frederiku Džejmisonu i Slavoju Žižeku, dobro oslikavao trenutno stanje stvari, nerijetko ga po mrežama dijele ljudi nesvjesni da su i sami dio sistema koji kritikuju.

Živjeli smo u dobu sankcija, razvijali se tokom prve dvije decenije dvadeset i prvog vijeka i konačno smo sad, ako pripadamo makar nižoj srednjoj klasi, došli u priliku da konzumiramo sličan sadržaj kao naši zapadni parnjaci. Odjednom nam je postalo normalno da plaćamo pretplate za Netflix ili Disney+, da kupujemo original igre za konzole i učestvujemo u online takmičenjima, da u našoj garderobi budu svi povoljniji svjetski brendovi. Prigrlili smo tu privilegiju jako brzo a pretplate koje plaćamo nisu zapravo za striming servise, to su pretplate za konzumerističko društvo. Kupovina je postala ne samo prilika već i naše prirodno pravo.

I onda se, u Crnoj Gori, desilo nešto neočekivano – zabranjena je trgovina nedjeljom uz obrazloženje da je radnicima u tom sektoru potreban garantovan slobodni dan.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price