Kultura

Zašto Slavenki Drakulić ne smeta da bude veštica

Zanimljivo je pitanje zašto su za neprijatelje označene žene koje su se odupirale nacionalizmu?

Slavenka Drakulić / Foto Nebojša Babić
maj 20 2023, 05:00

Podeli

Zaista nemam predstavu koliko sala ima u hotelu “Moskva”. Dok idem na intervju sa Slavenkom Drakulić, prisećam se sale u kojoj sam radio priču sa Juom Nesbeom, pa jedno predavanje za prijatelje u jednom klubu s druge strane hodnika hotela. Sada je razgovor zakazan u “kamernoj” ili “kamenoj” ili “kamin” sali. Kada se nađem u njoj, mislim da je tačna verzija broj 3 – kamin sala, jer veštačka digitalna vatra toplote sa ko zna koliko piksela puca iz kamina dok Slavenka ustaje sa stolice i pozdravlja se.

Knjige Slavenke Drakulić su objavljene na više od dvadeset jezika, a čak šest naslova objavio je slavni Penguin. Proglašena je jednom od najuticajnijih savremenih književnica na međunarodnom skupu pisaca u Pragu. Bila je pionirka feminizma u bivšoj Jugoslaviji. Pamte se njeni tekstovi u Startu i Danasu, a objavljuje u The New York Timesu, Süddeutsche Zeitungu, Dagens Nyheteru, The Guardianu…

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price