kraljica elizabeta Druga
Svet

Da, kontrola naoružanja ima efekta…

Užas u Danblejnu u Škotskoj – školi u kojoj je u trenutku masovnog zločina bio i dečak po imenu Endi Marej – bio je tačka prekretnica za britansko društvo. Od tada ništa više nije bilo isto,

kraljica elizabeta Druga Kraljica Elizabeta Druga u društvu ćerke princeze Ane i predstavnika Kabineta za Škotsku, na polaganju venaca u Danblejnu 17. marta 1996. godine / Foto GERRY PENNY / AFP / Profimedia
maj 12 2023, 05:00

Podeli

Kada je pre oko godinu dana došlo do masovne pucnjave u teksaskom gradiću Juvaldeu, Mik Nort je na drugoj strani sveta, u Velikoj Britaniji, seo za računar i počeo da piše tekst koji će poslati listu Gardijan za objavu.

“Još jednom su nas vesti iz SAD podsetile na šokantnu bol i očajanje koji se doživljavaju gubitkom voljenih u masovnoj pucnjavi”, počeo je Mik Nort da piše tekst koji mu neće otvoriti stare rane, jer te su rane one koje se nikada ne zatvaraju.

“Ništa vas ne može pripremiti za taj osećaj kada ostavite dete na kapiji škole jednog jutra i posle toga ga više nikada ne vidite. Pre više od dve i po decenije, moja porodica je to morala da proživi. Moja petogodišnja ćerka Sofi je jedna od žrtava masakra u Danblejnu 13. marta 1996. godine”, napisao je Mik Nort u tekstu koji je naslovljen “Moja ćerka je ubijena u Danblejnu. Ja znam da kontrola naoružanja spasava živote”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price