Žene
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Da li smo preterali sa pričom o ženskim pravima?

Odmah da vam kažem, ne, nismo. Trebalo bi o tome da pričamo više, ali na sasvim drugačiji način, koristeći se činjenicama i prepoznavanjem da smo različiti, a da naša prava moraju biti jednaka uvažavajući te razlike

Žene Ne, definitivno nismo preterali sa komunikacijom o ženskim pravima – od zadovoljenja bazičnih potreba pa do nešto složenijih / Ilustracija Freepik
apr 19 2023, 06:00

Podeli

Nedavno sam se našla usred diskusije između pametnih i obrazovanih ljudi i poteglo se upravo to pitanje: “Dokle ćemo više govoriti da su žene ugrožene? Toliko je sve to daleko otišlo da su se izborile i za svoja prava u vezi sa korišćenjem toaleta pa sada više nemamo muški i ženski već ’unisex’!” Izbrojala sam nekoliko puta u sebi jer nije bilo ni vreme ni mesto da se razbacujem naučnim podacima vezanim za ovu tematiku koje sam pronašla u sjajnoj knjizi „Nevidljive“ od Kerolajn Krijado Peres. Tako je i nastala ova kolumna koju ću početi sa ne tako slavnim primerom uspostavljanja “rodne jednakosti” pravljenjem rodno neutralnih toaleta.

Umetnički centar Barbikan u Londonu uspostavio je rodno neutralni toalet, i to tako što je ženske i muške toalete preimenovao u “rodno neutralan pisoar” i “rodno neutralne kabine”. U formalnom pokušaju da se uvede jednakost između rodova pri korišćenju toaleta, desilo se upravo suprotno pa su žene koristile samo rodno neutralne kabine, dok su muškarci koristili i jedno i drugo. Muškarcima je povećan izbor jer oni nemaju problem da koriste i jedno i drugo, dok žene nešto teže mogu da koriste pisoare.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price