Helga
Društvo

Bunt srpskih ilustratorki: Helga je mnogo ljuta, radiće oklagija

Ilustratorki na ovim prostorima ima na desetine. I to vrhunskih. Ali "Politikin zabavnik“ nije zvao nijednu povodom 50. rođendana najpoznatijeg Vikinga, što je kap koja je, čini se, prevršila meru

Helga Helga je ljuta / Ilustracija VP
mar 04 2023, 05:00

Podeli

Helga je ljuta. Ovoga puta nije razlog Hogar Strašni, on se samo našao u središtu skandala koji je priredio “Politikin zabavnik“ kada je povodom 50. rođendana najpoznatijeg Vikinga pozvao 15 “najstrašnijih” ilustratora da urade ilustracije za specijalni broj. I – nije pozvao nijednu ilustratorku. Kakva je to žurka?! Da je ova situacija trebalo da bude pretočena u strip, Helga bi, ljuta, uzela oklagiju, uletela među sve njih i poručila: “Ma mnogo ste mi vi strašni!” A Hogar Strašni bi podržao svoju ženu.

Sve i da nisi neki poznavalac stripa, znaš za Hogara i Helgu. A Helga je posebno bila zanimljiva devojčicama kao jedan od prvih ženskih likova iz stripa sa kojim su se možda susrele. Sećam se da je subotom meni stizao “Politikin zabavnik“ u cegeru pošto se mama vrati sa Dušanovačke pijace. I uvek sam prvo čitala Hogara Strašnog a najviše sam volela ilustracije u kojima se pojavi Helga i “izdominira” pošto dovede stvari u red i urazumi svog razbarušenog muža. Za devojčice koje će krenuti da crtaju i kasnije odluče da se profesionalno bave ilustracijom, ovaj strip tek ima posebno i važno mesto. I jedan je od razloga što u Srbiji danas ima na desetine vrhunskih i vrlo poznatih (pre svega u strip krugovima i van naše zemlja) i “strašnih” ilustratorki. Neke svaki čas iskaču na društvenim mrežama kao recimo Zombijana koja je poprilično poznata, ili Ana Petrović, ovogodišnja dobitnica književne nagrade “Dušan Radović” za “Stripoterapiju” gde je tekstom i crtežom predstavljen odnos između terapeutkinje i klijentkinje. I zato je ovakav potez “Zabavnika“, a tek objašnjenje zašto nisu zvali nijednu ilustratorku – bez izvinjenja i pokušaja da poprave štetu – utoliko gori.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price