Sport

Nije Komo samo jezero (ni Kluni i Valjarević)

A nije povratnik u Seriju A ni samo klub bogatih vlasnika i velikih imena na klupi i terenu

/ Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia
sep 01 2024, 05:16

Podeli

Bio je 10. maj 2024. godine, nešto pre devet časova, a istorijska noć koju su stanovnici pitoresknog italijanskog gradića toliko dugo čekali već je pretila da se pretvori u još jednu neprospavanu.

Na stadionu Đuzepe Sinigalija, pred oko sedam hiljada ustreptalih i usplahirenih duša što se štrecaju i drhte na svaki pas u prostor ili munjeviti prodor po boku, Kozenca je vodila 1:0.

Baš tu, u njihovom dvorištu, pokraj jednog od najlepših jezera na svetu, na stadionu na kom bi im, i uprkos skromnom kapacitetu i infrastrukturi, pozavideli i neki mnogo veći klubovi, u 30. minutu utakmice koja je trebalo da odluči ko će, uz šampiona Parmu, dobiti direktnu pozivnicu za Seriju A.

Da stvar bude još grđa, 300 kilometara južnije, na stadionu Alberto Piko, Venecija je protiv domaće Specije takođe vodila 1:0. Računica je bila jasna: pobedi li Venecija na kraju Speciju, a Komo ne uspe  da savlada Kosencu, Venecija će imati 73 boda i izbiti na drugo mesto (samo prva dva mesta Serije B vode direktno u viši rang), pa će “jezeraši” svoje mesto pod prvoligaškim suncem morati da traže preko plej-ofa.

A ako negde mogu da se olupaju zubi i da odlična sezona pljusne u vodu kao da je nije ni bilo, onda je to plej-of. Naročito ako te u njemu čeka ekipa Kremonezea, koju nisi pobedio još od 2016. godine.

Nakon tog gola primljenog u 30. minutu, Komo je u potpunosti preuzeo inicijativu. Napadao je, stezao obruč i ređao šansu za šansom, terajući svoje navijače da se posle svake hvataju za glavu. U međuvremenu je Specija, kojoj su bodovi trebali kako bi pobegla iz zone ispadanja, uspela da stigne do potpunog preokreta i povede sa 2:1, pa je penal koji je Komu sviran u 73. minutu donekle razvejao oblake crnih slutnji koji su se na tribine Đuzepea Sinigalija spustili poput magle što se s jeseni spusti na neprozirne vode jezera.

Ali samo donekle, jer su njihovi tračci ostali zloslutno da vise nad stadionom čak i nakon što je Simone Verdi pogodio s bele tačke i svojoj ekipi doneo izjednačenje; do direktnog plasmana u viši rang Komu je bio potreban još samo jedan jedini gol, ili da Specija odoli naletima Venecije i sačuva sva tri boda.

Utakmica Koma i Kozence na kraju je završena rezultatom 1:1, i igrači su razočarano, odmahujući glavama i provlačeći prste kroz oznojane kose, napuštali teren. Jer, meč u La Speciji i dalje je trajao, i iako je domaćin vodio 2:1 i imao igrača više, Komovo klupko sudbine još uvek nije bilo do kraja odmotano.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price