Svet

Kako su Ukrajinci upali u Kursk

Kontraofanziva se priprema i biće silna jer u Kremlju su se razljutili

Gubici ruske armije u regionu Kurska / Not supplied / WillWest News / Profimedia
avg 11 2024, 09:58

Podeli

Kurska oblast pogodna je za tenkovske prodore. Pre osamdeset i jednu godinu tenkovi označeni jednakokrakim krstovima – po nemačkom Balkenkreuz – išli su na sovjetske položaje. Na istočnom frontu ponovo su vozila sa krstom, odomaćila se u ukrajinskoj vojsci praksa da se koristi beli Balkenkreuz. Valjda zbog primetnog poređenja nekim jedinicama naređeno je da zbog brzog prepoznavanja „svoj-tuđ“ tehniku označe belim trouglovima.

To su oni sastavi koji su u ranim jutarnjim časovima 6. avgusta prešli granicu u Sudžanskom i Korenevskom rejonu Kurske oblasti i za tren oka prodrli u ruski prostor 10-15 km u dubinu i 10-11 km u širinu. Dronovi su korišćeni u pripremi tokom noći, a sa prvim svetlom borbena vozila odbacila su rusku odbranu koja je ponegde pokazala puno volje za borbu, ali na većini položaja borci su pobegli ili su se predali.

Iznenađeni su iako prema navodima ruskih izvora dronovima su otkrivene ukrajinske jedinice u podilaženju granici tokom jutra, ali kruta birokratija i strah od pretpostavljenih blokirali su preventivna dejstva. Tradicionalna praksa da se ne uznemiravaju „oni gore“ i da se čeka njihovo naređenje osvetila se u Kurskoj oblasti.

Pred Ukrajincima su bile granične jedinice i bataljoni koji su popunjeni ročnicima. Ministarstvo odbrane ne sme da šalje vojnike na redovnom služenju vojnog roka „preko“ u SVO, ali oni su korisni za odbranu prigraničnih oblasti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price