Svet

Naravno da su NATO kadrovi na terenu

Odavno su u Moskvi pokazali da će samo poslati prazne pretnje kada NATO poveća pritisak i prisustvo kroz dostavu novih sistema ratne tehnike

/ ELIOT BLONDET/POOL / Sipa Press / Profimedia
mar 07 2024, 05:00

Podeli

Kadrovi rešavaju sve. Zar neko ozbiljan misli da većina članica NATO-a samo šalje golu tehniku i municiju ukrajinskoj vojsci bez ljudskih resursa? Prirodno, radi se o poverljivim aktivnostima bilo aktivnog kadra, bilo bivših profesionalaca. Nema tu ništa posebno što već nije viđeno u ratovima i rade to svi. Naravno, kada vam zatreba za propagandu, ističete nemoral protivnika.

Posle rata nešto se pojavi u stručnoj i ino publicistici sa pristojnom vremenskom distancom, a ima i nekih tema koje ostanu duboko skrivene. Tek sada, pet i više decenija od rata u Indokini, možete da pročitate detaljnije o tome šta su radile neke američke firme u Laosu ili Kambodži. Sada nema puno čitalaca koji strasno žele da se udube u mračne teme starih ratova, ali u vreme kada su u toku, eventualna informacija o prikrivenom radu neke strane sile na terenu može da postane prvorazredno važna politička i propagandna tema.

To se desilo u aktuelnom ratu – procurile su javno informacije o direktnom angažovanju pripadnika oružanih sila NATO-a u Ukrajini. Izvor – nemački kancelar Olaf Šolc. Tako to ide. On ima informacije pa može i da podeli. Onako, u kontekstu teme rata zaleteo se i 27. februara rekao da Britanci i Francuzi pomažu Ukrajincima u pripremi za dejstva krstarećim raketama “storm šedou”/SCALP-EG. Šolc zna da mora dati i kadrove i zato okleva da se konačno iz nemačkih skladišta izvuku i doniraju ukrajinskoj avijaciji krstareće rakete “taurus”. Rusi su dobili odličnu priliku da do neba galame kako se sada zna da NATO ratuje protiv njih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price