Svet

Uloga “boraca sa kauča” u ratnoj propagandi

Uticaj samoukih boraca psihološko-propagandnog rata vrlo se snažno oseća kod nas jer prosečan Srbin, i da ne zaobiđemo, i puno Makedonaca i čak Hrvata – voljni su da poveruju u vesti da će ukrajinski front da se slomi svakog časa

/ Ercin Erturk / AFP / Profimedia
avg 23 2023, 05:00

Podeli

Na severnom delu fronta ruska vojska gura po 1-1,5 km dnevno. Ukrajinska vojska se hvali da uzima pomalo prostora na jugu. Merna jedinica za rezultate na frontu su kvadratni kilometri po računici sa Gugla jer radi se o nekim poljima i šumarcima. Iza jedinica koje pomere svoj položaj na štetu protivnika nalazi se groblje uništene tehnike.

Visoki ljudski gubici sa obe strane polazna su osnova za perfidne aktivnosti na pridobijanju boraca da se predaju i tako prežive rat. Ukrajinski vojno-obaveštajni projekat „Hoću da živim“ (Хочу жить) propagandna je akcija usmerena na podrivanje borbenog morala ruske vojske porukama da će oni koji se predaju imati garancije za život i priliku da možda odu i daleko od fronta i Rusije i Ukrajine. Nije jasno kako se može obećati ulazak u treće zemlje, ali Ukrajinci tvrde da se svaki dan preda od tri do pet ruskih boraca. Jedna nova zamisao je da se ponude zarobljeni ruski borci u zamenu za lica koja su u ruskim zatvorima zbog antiratnih stavova i otvorene podrške ukrajinskoj poziciji u ratu. Računa se i na one koji su pred sudom ili su već dobili presude za krivično delo kolaboracionizma i saradnje sa ukrajinskim državnim organima.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, do sada je zbog antiratnih aktivnosti osuđeno najmanje 636 lica. Neće biti lako Ukrajincima da prikupe potreban “fond” zarobljenika jer nije se do sada predala nijedna taktička jedinica ruske vojske. Dešavalo se da padne u ruke “vsušnika” poneki borac, u jednoj recentnoj situaciji u Hersonskoj oblasti prvi put je zarobljen jedan viši oficir, komandant izviđačkog bataljona (ako izuzmemo pilote na početku rata koji su iskakali iz oborenih aviona).

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price