Smenjeni ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na paradi na Crvenom trgu
Svet

Rusi na frontu slave smenu Šojgua

Pobeda na severnom frontu neće se pripisati nekome ko bi to jako voleo. Frontovici nisu cenili ministra koji je obožavao kamere i hranu

Smenjeni ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na paradi na Crvenom trgu Smenjeni ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na paradi na Crvenom trgu, 9. maja 2024. / Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
maj 13 2024, 12:40

Podeli

Osam stotina i sedmog dana rata, 10. maja, nekoliko bataljonskih taktičkih grupa komande “Sever” prešlo je rusko-ukrajinsku granicu na frontu širine 36 km. Razbili su slabe jedinice granične službe i nešto pešadije i uzeli su nekoliko sela. Rusi su prvi put otvorili novi front još od proleća 2022. godine kada su se povukli sa severoistoka Ukrajine. Za sada tvrde da je zadatak da se stvori “bufer zona” za zaštitu ruskih gradova u Belgorodskoj oblasti od artiljerije i dronova koji dolaze sa ukrajinske strane granice.

Jedinice grupe “Sever” Izvele su solidnu pripremu sa puno utrošenih raketa iz sistema “iskander”, i dronova “lancet”, i piloti frontovskih bombardera Su-34 imali su puno posla i bacili su desetine avijacijskih bombi 250 kg, 500 kg, pa i onih velikih od 1.500 kg sa setom za vođenje UMPK. U okviru zadatka izolacije bojišta srušili su neke mostove, poklopili su komandna mesta, važne raskrsnice po dubini 60-70 km.

Zatim, infiltrirane su borbene grupe iza leđa ukrajinskih graničara i nešto jedinica vojske koje su odbranu vezivale za sela u pograničnoj zoni. U juriš su krenuli pripadnici “šturm Z”, kažnjenici koji se i dalje koriste za najteže zadatke sa očekivanim visokim mortalitetom. Ruska artiljerija u svakom ratu koji su vodili bila je oslonac vatrene moći i sada u Ukrajini. Udarili su svuda i snažno.

Na ukrajinskoj strani prvi ešelon odbrane nije izdržao. U par dana nakon nekih nebitnih sela Rusi su u poluokruženje doveli gradić Volčansk, po predratnom popisu nekih 18.000 i malo više stanovnika – Ukrajinci 83,12%, Rusi 14,43%. U jutarnjim časovima 810. dana rata ruski tenkovi su ušli u mesto, a znatan broj civila je pobegao.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price