Kultura Velika biblioteka

Ja, autsajder

Profil sasvim solidnog luzera

/ Ilustracija VP / Fotografija: Tajana Dedić Starović
jul 30 2024, 10:00

Podeli

Stevo Grabovac, pisac koji je za svoj roman “Poslije zabave” dobio najprestižniju domaću književnu nagradu, postaje novi saradnik Velikih priča. Ovo je njegov prvi tekst.

***

(Jedan mali roman)

 (1)

Samo da vas upozorim: ako me odmah ne pustite na slobodu,

napisaću knjigu!

(Frederik Begbede)

..

I sve je, dakle, počelo onoga dana kada je objavljeno da sam upravo ja sedamdeseti dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

Sjedio sam u jednom od kafića koji su poredani rubovima Knez Mihailove, ispijao kafu, pušio svoju cigaretu i posmatrao prolaznike kroz veliki prozor. Primijetio sam jednog tipa obučenog u kostim medvjeda. Nekako je trapavo hodao i ja sam očekivao da će se svaki čas saplesti i prosuti po betonu. Baš kao u onim smiješnim klipovima sa interneta. Ipak, to se nije desilo; ovaj je izgleda naučio da uspješno balansira sa svoja dva tijela. Jedna poslovna žena pričala je na mobilni i žustro je mahala slobodnom rukom, valjda objašnjavajući nešto svom nevidljivom sagovorniku. Možda uopšte nije bila poslovna žena. Nepravedno sam došao do ovog zaključka zbog torbe za laptop što joj je visila sa ramena. Mladić s velikim bijelim slušalicama, koje su mu pokrivale uši, prošao je na biciklu.

Grupa djevojaka ušla je u kafić i sjela za slobodan sto iza mojih leđa. Glasno su pričale kroz smijeh. Dva starija muškarca listala su dnevne novine ne obraćajući pažnju jedan na drugog. Iz zvučnika je svirala „Ena“ od Haustora. Nad Beogradom je svanuo sasvim pristojan sunčan dan. Gotovo sam siguran – da nije bilo buke grada, negdje u krošnjama bi se mogle čuti ptice kako pjevaju. Izgleda da je proljeće poranilo ove godine.

I onda mi je zazvonio mobilni. Javio sam se, a muški glas s druge strane je upitao da li sam ja taj-i-taj, a kada sam potvrdio da sam osoba koju traži, on se tek tada predstavio. „Ovdje Goran Korunović“ – rekao je, napravio kratku pauzu, pa dodao: „predsjednik NIN-ovog žirija.“ I mislim da smo opet ćutali nekoliko sekundi. A onda je rekao: „Želim da vam čestitam, vi ste ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade!“

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.