Kultura

Kako zvuče obični monstrumi Steva Grabovca? (AUDIO)

Poslušajte tekst Uroša Jovičića, autora intervjua sa Stevom Grabovcem, o novom književnom fenomenu - i novom autoru Velikih priča

Stevo Grabovac / Fotografija: Tajana Dedic Starovic
jun 21 2024, 10:25

Podeli

Stevo Grabovac, pisac koji je za svoj roman “Poslije zabave” dobio najprestižniju domaću književnu nagradu, postaje novi saradnik Velikih priča. Njegove tekstove, eseje, razmišljanja, romane u nastajanju čitaoci Velikih priča moći će da čitaju od ove subote, 22. juna. 

O Grabovcu su Velike priče objavile tekst iz pera Uroša Jovičića, koji ga je i intervjuisao za Nedeljnik. Još jedan novitet na ovom portalu su i audio-tekstovi, a onaj o Stevu Grabovcu čita upravo Uroš Jovičić.

Sem na našem sajtu, možete ovaj tekst slušati i na Spotify i na svim ostalim audio platformama.

Do slušanja i prvog teksta dobitnika NIN-ove nagrade!

***

Ako je ovo čovek.

Corso Re Umberto jedna je od arterija Torina. Na broju 46, gde je danas pasticceria Trombetta, bio je kafić iz kog je izašao omiljeni lik grada te 1967. i dok je pretrčavao ulicu na njega je Fićom naleteo njegov veliki obožavalac – čovek koji je u kolima i u novčaniku čuvao Meronijevu fotografiju, ubio je svog i heroja Torina. Nedaleko od tog mesta, na kom se nalazi skromni, prikladni spomenik, nalazi se i zgrada u kojoj je živeo čovek koji za razliku od Meronija nije kupljen da bi Torinu postao nešto.

Na prvom spratu stare zgrade sa brojem 75 na gruboj fasadi i danas živi porodica čoveka koji je Torinu bio nešto, a kome je Torino bio baš sve. I rodni grad i put u večni mrak. Primo Levi rođen je u tom stanu i upravo soba kroz čiji prozor je prvi put ugledao svetlost bila je i njegova radna soba. Pravo iz te sobe Levi je izabrao smrt, završivši na dnu zgrade, među stepeništem koje je bilo metafora njegovih životnih uspona i padova.

Privatna arhiva

Levi je za života uradio veliku stvar – napisao je možda i najveću pripovest o logorima i zločinima, simboličnog naziva o kom vredi raspravljati. Jer ta njegova knjiga, koja mi je šaka dopala još pred kraj osnovne škole, na hrvatskom izdanju, izdata 1993. pod naslovom „Zar je ovo čovek“, priča je o čoveku a ne o logoru. O ljudskom izboru, a ne o nesreći. Oslobođena patetike, iako ju je u vozu kojim je išao na posao, pisala ruka na kojoj je u Aušvicu istetovirano 174517.

Tu knjigu u početku niko nije želeo da objavi. Pristala je posle dosta ubeđivanja izdavačka kuća „Da Silva“, iako je ljudima bilo prestrašno to o čemu je Levi pisao.

Naišao sam u torinskoj biblioteci tog letnjeg dana, kada smo otkrili njegovu zgradu u Corso Re Umberto na tri različita tumačenja naslova njegovog dela – „zar je ovo čovek“, „je li ovo čovek“ i „ako je ovo čovek“.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price