Politika

Čekajući (kripto)vladu: Ko (ne)će s kim u Crnoj Gori

Iako se u nedjelju u svim relevantnim izbornim štabovima slavilo, iako su redom lideri uvjeravali javnost da im se obraćaju pobjednici bez kojih nije moguće formirati vladu, izvjesno je da je Crna Gora i nakon ovog izbornog kruga na pragu teških pregovora koji će u najboljem slučaju dovesti do još jedne trusne vlade

Pokret “Evropa sad” u izbornoj noći / Foto SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia
jun 13 2023, 15:56

Podeli

Rezultati u nedjelju održanih parlamentarnih izbora bili su hladan tuš za većinu učesnika. Rekordno niska izlaznost od 56 odsto, dvadesetak procenata niža u odnosu na 2020. godinu, poslala je jasnu poruku političkim elitama u kojoj mjeri su građani zasićeni njihovom jalovom ponudom, senzacionalističkim nadmudrivanjem i u krajnjem nesposobnošću da svoju deklarativnu brigu za opšte dobro pretoče u konkretnu akciju.

Iako se u nedjelju u svim relevantnim izbornim štabovima slavilo, iako su redom lideri uvjeravali javnost da im se obraćaju pobjednici bez kojih nije moguće formirati vladu, izvjesno je da je Crna Gora i nakon ovog izbornog kruga na pragu teških pregovora koji će u najboljem slučaju dovesti do još jedne trusne vlade.

Prema privremenim podacima DIK-a, lani osnovani, neparlamentarni Pokret „Evropa sad“ sa partnerima i njegov lider Milojko Spajić sa osvojenih 26 odsto glasova, odnosno 24 mandata u parlamentu koji broji 81 mjesto, ima najveću odgovornost da dođe do respektabilne i prihvatljive većine koja bi zemlju konačno trebalo da uvede u mirniju luku. Iako je rezultat deset mjeseci stare „Evrope sad“ sam po sebi odličan, nije tajna da su u tom savezu očekivali još ubjedljivije procente, trideset u najgorem slučaju. PES nije postojao 2020. godine, ali je kandidat PES-a Jakov Milatović, poređenja radi, u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio preko dvadeset hiljada glasova više.

 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price