Kovid
Zdravlje

Najubitačniji eksperiment u ljudskoj istoriji

O poreklu kovida 19 na prvo mesto bi došla pretpostavka o „bežanju" virusa konstruisanog u laboratoriji u Vuhanu, a tek potom slede alternative o spontanom zaražavanju čoveka od slepih miševa

Kovid Konfuziji doprinosi što smo svi mi, zavisni od zvaničnih informacija iz daleke Kine, prihvatali kao verodostojne izveštaje sa vuhanske tradicionalne pijace / Ilustracija Freepik/AI
jun 15 2024, 05:00

Podeli

Dugo smo, kao i najveći deo međunarodne naučne zajednice, smatrali prihvatljivim objašnjenje da je uzročnik kovida 19 spontano prešao sa slepih miševa na posredne domaćine, najverovatnije ljuskavce, pa potom na čoveka. Kao alternativnu, dopuštali smo mogućnost da je slučajno „pobegao” iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, bilo u okviru projekta koji su finansirali Amerikanci, bilo tokom kineskih samostalnih istraživanja.

Izvesno je jedino bilo da virus nije namerno pušten među ljude kako bi se pravio haos. Pomisao o biološkom ratu, kao navodno „najlogičnije” objašnjenje, posebno popularno u Srbiji, lansirali su pojedini naši lekari iz demagoških razloga, a radi sopstvene političke promocije. Kada se pokazalo da su Amerikanci, sa preko milion žrtava kovida 19, prošli srazmerno lošije od Kineza, ti sejači panike nisu izmenili retoriku ko se i iz kojih neshvatljivih razloga latio moćnog biološkog oružja protiv naših dalekih prijatelja.

Ideja o „prelasku barijere vrste” (slepi miš – ljuskavac – čovek) proisticala je iz podataka koji su dolazili iz kineskih izvora, a prevladao je stav da kineskim kolegama treba verovati. Ranije su oni bili skloni tajanstvenosti i uskraćivanju podataka, ali je, posle iskustva sa gripom i SARS-om, izgledalo da je u međunarodnoj razmeni naučnih informacija dostignut potreban stepen istinoljubivosti.

S vremenom su sticana nova saznanja. Sada mnogo verovatnije izgleda da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, a sve više bledi hipoteza o spontanom prilagođavanju virusa novim biološkim vrstama u prirodnim okolnostima. Tome su, s jedne strane, doprinela tekuća „slušanja” (engl. hearings) u Kongresu SAD, uz obavezu da se tom visokom telu dostave na uvid „klasifikovani” podaci, a s druge strane, nezavisni istraživači sa svojim nalazima.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price