Brza hrana
Pronađeno u prevodu

Najveći “korona pobednik” jeee – brza hrana

Čime će se ljudi hraniti 2050. godine i hoće li hrana budućnosti moći istovremeno da bude podjednako zdrava i ukusna, o tome industrija ne brine. A ne brinu preterano ni konzumenti

Brza hrana Brza hrana / Freepik/Velike priče
sep 14 2023, 11:45

Podeli

Tekst koji je objavio Der Spiegel za Velike priče priredio je Ognjen Terzin.

“Aahhh! Koliko je ukusno!”, piskavo vrišti Širin Dejvid u kameru. Reperka onda smešta telefon na komandnu tablu automobila, stavlja kašičicu sladoleda u usta i počinje da žvaće. U tom videu koji je snimila još krajem juna, Širin reklamira po njoj nazvani “McFlurry Shirin”. Sadržaj tog sladoleda kaže ovako: šećer 37 odsto, što je više i od onog regularnog, redovnog “McFlurry-a”. Sladoled se može kupiti u svakom Mekdonaldsu, po ceni od 3,99 evra. Širin video na TikToku ima 4,5 miliona pregleda, i ako je verovati komentarima, stotine tinejdžera dali bi i mnogo više od 3,99 da ga probaju.

Brza hrana popularnija je nego ikada. Savezno udruženje sistemske gastronomije procenjuje da je promet Mekdonaldsa, inače neprikosnovenog lidera na ovom tržištu, prošle godine porastao na vrtoglavih 4,2 milijarde evra. Za to vreme, Mekov najljući konkurent Burger King, ostvario je četiri puta manji prihod, iako su oba lanca doživela značajan pad u toku pandemije.

Istovremeno, politički pritisak na industriju raste. Oni koji stalno jedu hamburgere, pomfrit i nagetse ne smeju zaboraviti na probleme s gojaznošću, dijabetesom i drugim bolestima koje prečesta konzumacija brze hrane sa sobom neminovno nosi. Tako je federalni ministar za hranu došao na ideju o zabrani reklamiranja slatkiša i brze hrane u određenim terminima i ispred škola i vrtića.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price