Velike biografije

Toma Zdravković, puna istina o poslednjem boemu Balkana

Tragedije, nemaština i ambicija, strasti, kocke i žena, osećaj da u sebi ima nešto veliko i da to veliko zaslužuje da bude podeljeno sa svetom, čine ga većim čak i od pesama koje su odzvanjale

Ilustracija VP
jul 14 2023, 05:00

Podeli

Između dva stola: Istinski jugoslovenski Džoni Keš

“Moj rodoslov ide od kraljice Ade, sestre Malkoma IV, potomka kralja Dafa, prvog vladara Škotske. Adini posedi obuhvatali su svu zemlju istočno od reke Miglo u dolini Brana, u onome što je danas okrug Fajf. Malkomovog zamka odavno nema, ali i dalje možete da naiđete na poneki kamen iz njegovih zidova u crkvenom zvoniku u malom mestu po imenu Stratmiglo. Moto moje porodice, na našem grbu, bio je ‘Bolja vremena dolaze’. Njihovo prezime bilo je Kejš, sa emigracijom u šesnaestom i sedamnaestom veku pretvara se u Keš. Prvi američki Keš bio je Vilijam, moreplovac i kapetan jednog broda, ‘Dobra namera’, koji je prevozio namirnice za doseljenike u Novom svetu pre nego što se i on nastanio u okrugu Eseks, u Masačusetsu, 1667. godine…”

Ovako počinje autobiografija Džonija Keša, ikone američke muzike i američke (pop) kulture, jedna od najboljih, najiskrenijih knjiga koju je bilo koji muzičar, pesnik i kantautor, a biće i bilo koji pisac, ikada objavio.

Paralela je jasna, i ne nalazi se citat na početku ove knjižice, zapravo malene studije, biografsko-sociološke, o Tomi Zdravkoviću slučajno, jer u dugom nizu traganja za odgovorom ko je srpski (i jugoslovenski, jer priča o Tomi Zdravkoviću ne poznaje granice, posebno ne one koje su podebljane tek nakon njegove smrti) Džoni Keš, odgovor može biti samo jedan.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price