Kultura

Kako su snimane “Senke nad Balkanom”: Dejan Stojiljković o tajnama najpopularnije srpske serije

Kako su nastali Tane, Kaluđer, Vrangel, Maja Davidović i ostali likovi, zašto je Mustafa Golubić postao zavodnik, gde je bila Jatagan-mala i kako je serija "Senke nad Balkanom" prešla put od vračarskog stana do rušenja rekorda u gledanosti

Ilustracija VP
apr 12 2023, 06:00

Podeli

Čitav život je kao gledanje filmova. Samo što uvek stižeš deset minuta nakon početka i niko neće da ti objasni zaplet nego moraš sam da zaključuješ na osnovu tragova.
Teri Pračet

Beograd, 1928. godina.

Odsečena glava leži na podu u lokvi krvi. Prognani ruski general sanja da osveti svog ubijenog cara. Država rastrzana političkim i nacionalnim previranjima. Mlada dama u nevolji. Istrošeni policajac koji je odustao od života. Bande koje diluju makedonski opijum spremne za krvavi ulični rat. Apotekar koji se odmetnuo u gangstere. Mladi inspektor na početku karijere, naivan kao francuska sobarica. Komunistički špijun koga se svi plaše a niko ne zna kako stvarno izgleda. I ubica koji je tek počeo svoj krvavi pir.

Ovo su, ukratko, bili sastojci klin-čorbe koju je trebalo da skuvaju tri čoveka: jedan glumac, jedan reditelj i jedan pisac.

To smo nas trojica. Dragan Bjelogrlić, svež od svoje rediteljske slave sa “Montevideom”, Srđan Dragojević, autor bar dva remek-dela domaće kinematografije… I ja. Deksa iz Niš.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price